h i r d e t é s

Románia humanitárius folyosó megnyitását kérte Magyarországtól hazatérő állampolgárai számára

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Románia humanitárius folyosó megnyitását kérte Magyarországtól hazatérő állampolgárai számára

2020. március 17. - 13:10

 

Humanitárius folyosó megnyitását kérte Szijjártó Pétertől kedden Bogdan Aurescu román külügyminiszter, hogy Magyarországon keresztül utazhasson haza az a több mint 3500 román állampolgár, akik a magyar-osztrák határon, Hegyeshalomnál akadtak el, miután Magyarország a koronavírus-járvány miatt lezárta a határait a külföldiek előtt.

Magyar határőrük és mentősök ellenőrzik egy olasz rendszámú autó utasait a hegyeshalmi határátkelőnél. - Fotó: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

Aurescu telefonon kért segítséget magyar kollégájától, arra hivatkozva, hogy szerinte nem volt elegendő idő az intézkedés bejelentése és életbe léptetése között.

A bukaresti külügyminisztérium tájékoztatása szerint a magyar külgazdasági és külügyminiszter megígérte, hogy a magyar hatóságok kivételesen, egyszeri alkalommal, a lehető legrövidebb időn belül lehetővé teszik a román állampolgárok hazautazását Magyarországon keresztül, miután ennek részleteiről megállapodnak egymással a két ország illetékes belügyi szervei.

Magyarország hétfőn éjféltől zárta le határait a külföldről érkező nem magyar állampolgárok előtt. Az erről szóló döntést Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délelőtt jelentette be az Országgyűlésben. A jövőben csak magyar állampolgárok léphetnek be az ország területére. A korlátozás csak a személyforgalomra vonatkozik. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s