fbpx Pánikszerűen menekülnek az emberek, kitört a Semeru vulkán | CIVILHETES

h i r d e t é s

Pánikszerűen menekülnek az emberek, kitört a Semeru vulkán

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Pánikszerűen menekülnek az emberek, kitört a Semeru vulkán

2021. december 04. - 18:41

 

Tavaly ilyenkor is több ezer embernek kellett elhagynia otthonát Jáva szigetén.

Forrás: @dinrayaujazla/Twitter

Pánikszerűen menekülnek a lakóhelyeikről a helyiek Jáva szigetén, ahol kitört az Semeru, a sziget legmagasabb vulkánja, és nagyobb térségeket, azokon belül pedig több falut is beborított a hamu.

Áldozatokról egyelőre nincs hír, viszont sokan égési sérüléseket szenvedtek, de pontos számot nem tudott közölni az egészségügyi minisztérium.

Sok lakost kellett evakuálni kellett, amikor a lávafolyam elérte a falvakat és lerombolt egy hidat Lumajang járásban, ezért több településén ideiglenes befogadóhelyeket létesítettek. A hatóságok a kráter körül öt kilométeres körzetben biztonsági övezetet hoztak létre.

A Semeru legutóbbi nagyobb kitörése 2020 decemberében volt, akkor több ezer ember menekült el a térségből, mivel a láva egész falvakat árasztott el.

Indonézia a csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol a tektonikus lemezek találkozása miatt gyakoriak a földmozgások. A dél-ázsiai ország területén mintegy 130 működő vulkán található. 2018 végén Jáva és Szumátra között a tenger mélyén történt földmozgás következtében szökőár keletkezett, amely megközelítőleg négyszáz emberéletet követelt. (Al Jazeera / MTI) / 444.hu


 

h i r d e t é s