h i r d e t é s

Óriási botrány tört ki Svédországban, Malmöben lázongások is voltak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Óriási botrány tört ki Svédországban, Malmöben lázongások is voltak

2020. augusztus 30. - 06:50

 

Hatalmas zavargások törtek ki a svéd Malmöben, miután egy csoport szélsőjobboldali aktivista nyilvánosan égetett el egy Koránt, és az arról készült videót az internetre is feltöltötte.

Forrás: Ian Miles Cheong @stillgray / Twitter

Egyik esemény követte a másikat, ami alapján kitört a balhé. A dominót az indította el, hogy letartóztatták majd kitoloncolták Svédországból Rasmus Paludan dán ügyvédet, aki a „Hard Line”, azaz „Keményvonal” nevű, radikálisan nacionalista és muszlimellenes politikai párt elnöke.

Paludant azzal vádolták a svéd hatóságok, hogy a korábbiakban nyilvánosan elégetett egy Koránt, amelyet előtte baconbe csavart. A rendőrség értesülései szerint újabb hasonló performaszra készült a radikális politikus, ami köré ráadásul egy nagy rendezvényt is készült szervezni. A rendőrség erről tudomást szerzett, és úgy ítélte meg, társadalmilag veszélyes cselekedet lett volna, és nem fér bele a szabad véleménynyilvánítás kereteibe.

Erre reagálva egy csoportnyi, hasonló politikai elveket magukénak valló aktivista maga is megcsinálta, amit Paludan, és nyilvános környezetben égették el az Iszlám vallás szent könyvének másolatát. Az erről készült videót az internetre is feltöltötték, ami viszont óriási visszhangot keltett.

Ennek hatására zavargások törtek ki Malmöben, legalább 300 felháborodott ember vonult utcára a főleg muszlimok lakta régiókban. A demonstráció erőszakossá vált, ugyanis a feldühödött tömeg autókat gyújtott fel, és a rendőröket is megdobálták kövekkel. Az egyik videón az is hallatszódik, ahogy a tömeg „Allahu Akbar”, vagyis „Éljen Allah” kiáltással fejezik ki elégedetlenségüket. (Twitter/BBC) / liner.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s