h i r d e t é s

Orbán Viktor szerint minden szuper, de még szuperebb lesz, ha elérjük a 6 millió beoltottat

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Orbán Viktor szerint minden szuper, de még szuperebb lesz, ha elérjük a 6 millió beoltottat

2021. május 14. - 08:06

 

A kormányfő péntek reggel az operatív törzs üléséről érkezett a Kossuth rádió stúdiójába.

Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

Noha a hétközi kormányülésen a jövő hétre napolták az 5 milliós beoltottsághoz köthető újabb lazítási intézkedéseket, azt már tudni, hogy lakodalmakat május utolsó hétvégéjétől, táborokat június 1-jétől már biztosan lehet tartani.

A kormányfő pénteken az operatív törzs hajnali üléséről a Kossuth rádió stúdiójába érkezve beszélt a továbbiakról Orbán Viktor miniszterelnök.

Először az ország átoltottságáról beszélt. "Magyar vagyok, sosem vagyok elégedett, de azért ez szép eredmény" - utalt arra, hogy az EU éllovasa Magyarország az oltottsági arány tekintetében.

Beszélt arról is, hogy Karikó Katalinnal találkozott csütörtökön.

"Csomó dolgot mondott, volt, amit megértettem. Itt ismét egy nagy magyar teljesítménnyel állunk szemben, van abban valami nagyszerű, hogy valaki Kisújszállásról a világ legismertebb magyarjává válik. Magunkénak érezzük" - mondta, "egymás sikerébe és kudarcába is belelátjuk magunkat". Hozzátette még Kisújszállás elhelyezkedésére utalva, hogy az ország keleti felén van, ahol "keményebb harc van az életért".

Megemlítette, Karikó Katalin hentescsaládból származik, ezért meg tudtak vitatni olyan dolgokat is, mint a disznósajt.

Aztán rátért a harmadik hullám csillapodására.

"A biztonságérzetemet növeli az a tudás, amit megszerezhettem, megszerezhettünk Karikó Katalintól" - jelentette ki.

Arról, hogy Magyarországon már 4 fajta vakcinát lehet választani, úgy vélekedett, Európában példa nélküli, ahogy az is, hogy miközben Nyugat-Európában az időseket oltják, Magyarországon már a 18 éven aluliakat.

Elmondta, van még 944 ezer olyan magyar, aki vakcinára vár, ebből arra lehet következtetni, hogy Pfizer-oltásra várnak, hiszen "az nincs", abból van kevés.

"Hetente 150 ezer magyar ember kérhet Pfizert, egyébként meg vannak más vakcinák is" - tisztázta Orbán Viktor.

A nyitással kapcsolatban leszögezte, Magyarország lesz az első ország, amely visszatérhet a járvány előtti élethez.

"A következő időpont, amikor újabb korlátozásokat tudunk feloldani, 5 millió oltásnál lesz, most 4 483 598-nál tartunk, 5 milliónál be fogok jelenteni újabb feloldásokat az operatív törzs javaslata alapján, ezek a rendezvényekre vonatkoznak és a kijárási tilalomra" - jelentette ki, de mindenki számolhat vele, hogy zenés, tömeges rendezvények védettségi igazolvány nélkül nem lesznek látogathatók.

"Talán 6 millió beoltottnál" - tette hozzá, "ami nem lehetetlen, de ez most már tényleg az embereken múlik, az egyéni felelősségvállalásukon".

Szólt még arról, hogy "zsákban van" a harmadik oltáshoz szükséges oltóanyag, ősszel és a jövő év első negyedében már lehetőség is lesz a beadására.

A munkát vállaló emberek számáért az orvosoknak mondott köszönetet, hisz kórházakban már csak 2600-an vannak, ennek több mint ötszöröse volt a csúcson.

"Sokakat az orvosok mentettek és gyógyítottak meg, az orvosok, ápolók munkája visszasegítette az embereket a munka világába is" - mondta.

A költségvetést "jó kis költségvetésnek" nevezte, amiért Varga Mihály pénzügyminisztert dicsérte, így válik lehetővé, hogy év közben nyugdíjprémium kifizetésére kerül sor, és lehetővé vált a 25 éven aluliak adómentessége is.

Van egy 7300 milliárd forintnyi keretösszeg, amely az újraindítást célozza, Orbán Viktor szerint jobb lesz Magyarország versenyhelyzete a válság után, mint előtte volt, "ezt kanyarban előzésnek hívják".

Szerinte a gazdaságnak és a politikának is akkor van értelme, "ha van gyerek".

Úgy látja, akkor lesz a fordulópont, ha "anyagilag is jobban jár az, aki vállal gyermeket, mint az, aki nem", de még nem tart itt az ország.

Orbán Viktor végül elmondta, nem 2050-ig gondolkodik és tervez, amikorra élete végét számolja, hanem legalább 2080-ig, ameddig a gyermekei élhetnek. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s