h i r d e t é s

Orbán Viktor bejelentette az "ötmilliós" lazításokat

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Orbán Viktor bejelentette az "ötmilliós" lazításokat

2021. május 21. - 08:01

 

"A csatát megnyertük, de utóvédharcok még lehetnek."

A kép illusztráció! - Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

Az operatív törzs hajnali üléséről a Kossuth rádió stúdiójába ment a kormányfő, és az ingyenes parkolás, a kijárási tilalom, a rendezvények, valamint a maszkhasználat ügyében tett bejelentéseket a közelgő ötmilliós átoltottsági szám átlépéséhez kötődően.

Amint azt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón előre jelezte, Orbán Viktor a péntek hajnali operatívtörzs-ülés után "bejelentő" interjút adott a Kossuth rádióban, ebben részletezve, milyen nyitási intézkedésekre lehet számítani azt követően, hogy pünkösd napjaiban Magyarország eléri a legalább egyszer beoltottak táborában az 5 milliós számot.

Előzetesen a rendezvényekkel, a maszkhasználattal és a kijárási tilalommal kapcsolatban lehetett lazításra számítani, de hogy pontosan mikortól, az a kancelláriaminiszteri közlésből még nem derült ki.

Enyhítések - 9 dolog:

 • kijárási tilalom: vége
 • üzletek, vendéglátóhelyek kötelező zárási időpontja megszűnik
 • kötelező maszk: "viszlát!"
 • szabad a sport a közterületeken (egyéni, csapat)
 • 50 fős családi rendezvény megtartható
 • lakodalom 200 fővel tartható
 • szálloda, étterem, családi rendezvények számára elkülönítve tartható
 • zárt téri rendezvény védettségi kártyásoknak
 • szabad téri rendezvény 500 főig korlátozás nélkül tartható (tüntetés is lehet)
 • zenés-, táncos rendezvény védettségi igazolvánnyal látogatható
 • 16, 18 évesek felnőttek nélkül is mehetnek, beoltva.

Hogy mikortól érvényesek az új szabályok, arról Orbán Viktor azt mondta, erről a nap folyamán később lesz bejelentés.

"Három körülmény azonban óvatosságra int bennünket: 3 millió ember nincs beoltva, ők vegyék komolyan a dolgot. Ők menjenek el és oltsák be magukat! A második dolog, amire figyelnünk kell, Szerbián kívül mindenhol alacsonyabb a beoldottság a szomszédban. A harmadik: sok a mutáció, nagyon kell figyelni. Készenléti állapotba helyeztük az operatív törzset a mai napon, utóvéd harcok mindig lehetnek."

A miniszterelnök elmondta, miért nem vesz részt Magyarország az újabb EU-s vakcinarendelésben:

 • 7,3 millió Pfizer
 • 1,2 millió Moderna
 • 4 millió Janssen
 • 4,7 millió AstraZeneca

oltás van "a zsákban", nem beszélve a keletiekről, és a 2022-től Debrecenben gyártható magyar vakcinákról.

A meghosszabbított hitelmoratóriumról is beszélt még.

"A nyár végéig meghosszabbítjuk, úgy, ahogy van. Azt érdemes tudni róla, hogy két nagy kedvezményezettje van, 1 millió háztartás, illetve számos vállalkozás. Ez a bankoknak elég komoly terhet jelent, de a kisebb pénzű embereknek komoly segítség. Azért hosszabbítottuk meg most két hónappal, hogy egy élesnek ígérkező vitát eldöntsünk, hogy mi lesz utána, szeptember 1-jétől.

A Bankszövetség mostani javaslatai nem fogadhatók el, bár nem akarom a vitát megelőlegezni" - szögezte le Orbán Viktor, aki az "emberek érdeke mellett akar kiállni", nem a bankoké mellett.

Nem lepte meg az első negyedéves, 2 százalékos GDP-növekedés. "Lelkesebb vagyok, mint Varga Mihály, az a dolgom, hogy távlatokat nyissak, nagyobb növekedésre számítok, mint a szakértők, fenomenális adatra számítok.

Egyik oka, hogy a gazdaságban ismét annyian dolgoznak, mint a válság előtt, illetve az előző negyedévi bázis nagyon alacsonyan volt
" - mutatott rá.

Szerinte az emberek "még nem mernek hinni", de a konjunktúrakilátások folyamatosan stabilizálódnak, az ötmillió oltás pedig a gazdaságban is korszakhatárt jelent, béremelések is lesznek a gazdaságban, hamarosan indulnak is a minimálbér-tárgyalások 2022-re vonatkozóan.

Pénteken zárul a költségvetési vita a parlamentben, az ellenzék részéről hallani olyat is, hogy "ki kell dobni a kukába", erről is elmondta a véleményét Orbán Viktor.

"Bohócok"

"Választás lesz a következő évben, ezt figyelembe véve beszél az ellenzék. Van egy főszereplő, Gyurcsány Ferenc, van egy mellékszereplő, ez a főpolgármester, van egy feleség, és van egy bohóc, akinek fogalma sincs szakmai kérdésekről. A bohócokat nem szabad komolyan venni... ilyen az élet" - értékelte a helyzetet a miniszterelnök.

A honvédelem napján "tisztelettel köszöntötte" a katonákat. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s