h i r d e t é s

Orbán Viktor: a vírus az utolsó embert is meg fogja találni, aki nem oltott

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Orbán Viktor: a vírus az utolsó embert is meg fogja találni, aki nem oltott

2021. május 28. - 08:29

A szerdai kormányülés eddig nem ismert történéseiről, az EU-csúcsról, új európai konzervatív pártcsalád szervezéséről és természetesen a járványügyi védekezés aktuális tennivalóiról is beszélt pénteken a Kossuth rádióban a miniszterelnök.

A kép illusztráció! - Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

A magyar miniszterelnök péntek reggel adott interjút a Kossuth Rádióban, ahol ismét hangsúlyozta az oltás fontosságát.

Az utolsó embert is megtalálja a koronavírus, aki nem védett - mondta el a miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott péntek reggeli interjújában. Idehaza nem lesz oltási "lottó", ahogy más országokban van, de bejelentette, kínai vakcinával is ugyanúgy lehet majd utazni nyáron, mint a nyugatiakkal.

A napokban több európai teendője is volt Orbán Viktor miniszterelnöknek, miközben még mindig zajlik a járvány, és a héten volt az őszödi beszéd elhangzásának 15 éves évfordulója; volt miről tehát beszámolnia a Kossuth rádiónak adott péntek reggeli interjújában.

Először az oltási kedv növelhetőségéről beszélt, a helyzetet értékelve.

A TELJES INTERJÚT ITT HALLGATHATJA MEG.

"Tegnap beadtunk 25 ezer első oltást, és 117 ezer második oltást; azért jó a mai napunk, mert ezer alatt van a kórházban lévők száma, 84 719 aktív fertőzött mellett. Az oltás viszont nem kedv kérdése, valószínűleg nem jókedvükből hárítják el az emberek az oltást, hanem félreértésből.

Hárommillió felnőtt ember nem oltatta be magát, azt hiszik, hogy megúszhatják. Ez egy olyan vírus, amely itt marad, és mindenkit meg fog találni. Az utolsó embert is megtalálja a vírus, aki nem védett" - figyelmeztetett.

Orbán Viktor nem szeretné "lottókkal csalogatni" az oltáshoz az embereket, inkább kéri, mindenki vegye fel az oltást.

Arra azért rámutatott, hogy első oltások tekintetében az USA előtt jár Magyarország, a második oltások arányában az Egyesült Királyság már a versenytárs.

Rémhírnek nevezte azt, hogy a kínai vakcina nem hatékony, "nem vagyok bolond, nem estem a fejem lágyára, én is kínai vakcinával oltattam be magam, fogok tudni utazni" - jelezte. Biztosít mindenkit arról, hogy a szomszédos országokkal már köttetnek a kétoldalú megállapodások, lehet utazni a nyáron.

Ehhez képest "júliusban lesz majd valamikor egy kártya" - utalt a nyugat-európai helyzetre, ahol még mindig sok felé zárlat van a járványhelyzet miatt. Azonban szerinte nincs olyan ország, amely kétoldalú egyezmény alapján ne fogadhatná el akár a keleti vakcinákat is.

Orbán Viktor elmondta: amikor a járvány csúcsra járt, akkor a védekezés volt a fontos, de "most, amikor leszorítottuk a földre a harmadik hullámot, már nem védekeznünk kell, már újra kell indítanunk a gazdaságunkat". Dinamizálni kell, ezért módosították a 2021-es költségvetést, a 2022-es költségvetés elmondása szerint pedig már egészében az újraindításról szól, hamarosan el is fogadják.

"Jó lesz ez" - adott hangot bizakodásának, utalva arra, hogy a második negyedév GDP-adata már igen jónak ígérkezik.

Máig nem tudta megfejteni annak a rejtélyét, hogy az EU-csúcsnak miért kell éjjel 2-ig tartania.

"Meglepődve látom ezt, hogy ennyi az éjszakai bagoly ott Brüsszelben, és másnap 9-től megint kezdünk. Van egy taktika, a fárasztás, amely szerint könnyebben érünk el így kompromisszumot" - fejtegette, miközben tudja azt is, hogy nagy döntések előtt a német kancellárnak a Bundestagban kell beszámolót tartania, így később tudnak kezdeni adott esetben.

Klímavédelem - rezsiharc

A klímavédelem terén szerinte rendkívül különböző starthelyzetből indulnak a szereplők, hisz vannak a gazdagok, és vannak a többiek. A "brüsszeli bürokraták" közben szerinte úgy látják, hogy a lakók meg tudják fizetni ennek az árát Hollandiában, Németországban ugyanúgy, mint Magyarországon.

"Mi nem tudunk és nem is akarunk adót fizettetni a lakások után, a benzin után meg a gépkocsik után. A klímarombolást leginkább a nagy cégek végzik. Fizessenek a klímarombolók!" - húzta alá.

Hamarosan érkeznek az EU-ból a jogszabálytervek, annak alapján kell majd szerinte megvédeni a magyar érdeket.

"Ha egyetértésre jutottunk, bekapcsoljuk az Európai Parlamentet, és ezután kell majd döntéseket hozni, rezsiharcot vívni."

A spanyol VOX párt vezetőjével a héten tárgyalt, majd a stúdióból a repülőtérre megy, hogy Boris Johnsonnal találkozzon Londonban. A spanyol tárgyalásról beszámolva elmondta, partnere értette a klímaügyi érveket és a bevándorlásellenes politikai törekvést is "részben keresztény alapokon", részben hasonlóan Magyarországhoz. A britek nélkül azonban meggyengült az unió, de most kérdés, "mi lesz a helyük a világban", ezért kiépít a kormány egy brit-magyar együttműködést.

Végül az őszödi beszédről is beszélt.

"Aligha tudjuk elfelejteni. Vakuélmény, villanásszerűen képes visszaemlékezni rá az ember, mint Egerszegi Krisztina szöuli győzelmére 1988-ban. Ugyanilyen erős élmény, amikor meghalt Antall József, illetve Nagy Imre újratemetése is 1989. június 16-án. Az vágja mellbe az embert, hogy az ember, aki miatt a beszéd történt, még mindig ott van a politikában" - mondta Orbán Viktor. "És nem csak arról beszélünk, hogy itt van, hanem ugyanezzel az emberrel harcolok, ő a főnök a másik oldalon. Nézem a Városházát, egymás után tűnnek elő azok az emberek, akiket én a Gyurcsány-kormányból ismerek.

Szinte újraalakult a Gyurcsány-kormány a főpolgármester háta mögött. Ezek különleges dolgai a magyar politikának." (Infostart)


Kommentelne? Kattintson ide!