h i r d e t é s

Orbán megy Putyinhoz, az EU-ban bekapcsoltak a vészcsengők

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Orbán megy Putyinhoz, az EU-ban bekapcsoltak a vészcsengők

2022. január 25. - 06:20

 

Aggódik az unió Orbán jövő hét keddi moszkavai látogatása miatt.

A hétfői uniós külügyminiszteri értekezlet előtt bekapcsolta a vészcsengőket, hogy az Orbán Viktor jövő kedden Moszkvába utazik a paksi atomerőmű bővítéséről, a koronavírus elleni orosz vakcina, a Szputnyik V magyarországi gyártásáról, valamint a gázszállításokról tárgyalni Vlagyimir Putyinnal. Ily módon ugyanis a magyar kormány kilóg a sorból, de áll ez a német diplomácia vezetőjére is, aki szerint ki kell venni a lehetséges szankciók sorából, hogy Oroszországot zárják ki a SWIFT-ből, a bankok nemzetközi elszámolási rendszeréből. Lengyelország és a balti köztársaságok szerint viszont egyetlen használható eszközt sem szabad sutba dobni.

Egy név nélkül nyilatkozó magas rangú tisztségviselő azonban úgy látja, hogy az egység még látványosabb lesz, mint 8 éve, amikor először hoztak átfogó megtorló intézkedéseket Oroszország ellen a Krím megszállása miatt. Ennek az oka, hogy minden kormány pontosan látja az Ukrajnát érő újabb orosz agresszió miatt egybevágnak az európai és a nemzeti érdekek.

Uniós illetékesek azt mondják, ha Moszkva elindítja a hadjáratot Ukrajna ellen, napokon belül meglesz a döntés a retorziókról. A lehetséges büntetőintézkedések sorában a SWIFT-en kívül ott van, hogy megtiltsák az fejlett echnológia eladását az oroszoknak, beutazási tilalmakat rendelnek el, és befagyasztják orosz állami tisztségviselők, illetve oligarchák nyugaton lévő vagyonát. (The Guardian) / Népszava


 

Kommentek

h i r d e t é s