h i r d e t é s

Orbán evolúciója – Ahogy a fideszesek látják

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Orbán evolúciója – Ahogy a fideszesek látják

2019. augusztus 25. - 08:17

Mindenkinek volt az életében valaki, aki híres volt túlzó handabandázásáról. E sorok írójának abban a balszerencsében volt része, hogy a lakótelepen, ahol felnőtt a jelek szerint állandó klubhelysége létesült Münchausen báró örököseinek. Így aztán különös készség birtokába jutva nagyon könnyen felismerem a durva túlzásokat. Nevezzük „süketelésszenzornak”.

Kapóra jön ez a képesség ahhoz, hogy Orbán Viktor és nem kevésbé füllentő hajlamú pártja hazugságait tetten érjük. A Fidesz és első sorban Orbán sikerének receptje nagyon egyszerű és minden adott volt hozzá. Kellett hozzá egy hanyatló rendszer és a felelősségre vonástól rettegő politikusok, akik bármilyen alkura készek voltak, csak hogy elkerüljék azt. Külön bónuszt jelentett, ha a kondér közelében maradhattak. És Orbán ezt adta meg nekik, ha őt támogatják.

Azért sikeresek a mai napig a rendszerváltó politikusok Magyarországon, mert nem absztrakt elvek mentén, hanem az ország érdekében politizálnak

– mondta Orbán Balázs a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szombaton Balatonszárszón, ahol a Reformátusok szárszói konferenciáján Ungár Péter LMP-s képviselővel vitatkozott.

Ungár Péter azt vetette fel, hogy a jelenlegi kormánypárton belüli személyi folytonosság – utalva Orbán Viktor vezető szerepére is – negatív következménye, hogy a kormány a mai napig a '90-es években az SZDSZ-szel folytatott vitáit ismétli, ezt a vitát vetítve ki olykor Soros Györgyre, olykor az Európai Unióra. Ungár szerint belterjes, személyi és generációs viták alakultak ki a Fideszben, szerinte pedig elvek mentén kellene vitáznia a kormánypártnak.

Orbán Balázs a kormánypárt sikerét azzal részletezte, hogy szerinte a Fidesz "lejött az izmus alapú politizálásról, amit az ellenzék mind a mai napig nem tud megtenni", és a Kárpát-medencében élők érdekeit szem előtt tartva politizál. /168 óra/

Való igaz, hogy Orbán aligha besorolható, egyetlen politikai ideológia alá. Sokkal inkább az ideológiák mentén táncoló politikusról van szó. Amit a köznyelv gerinctelen megalkuvásnak nevez.

A liberális politika Magyarországon nem jött be. Eleve a magyar nép nem értékeli az olyan apróságokat, mint a mértéktartás. Erre kellett rájönnie Orbánnak is, aki az ezredforduló közeledtével inkább polgári párt jelzővel illette bázisát. Azonban ez csak egy ciklusra biztosította sikerét. Épp ezért azt adta a népnek, amire a legjobban vágyott a saját igényeinek megfelelő szélsőséget populizmus címen.

Másfelől szép dolog a magyar nép érdekeivel igazolni az elvtelenséget.


Kommentelne? Kattintson ide!