h i r d e t é s

Most már közterületeket is államosítanának Orbánék

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Most már közterületeket is államosítanának Orbánék

2022. június 15. - 08:43

Ellentételezés nélkül a Fővárosi Önkormányzattól állami tulajdonba vennék augusztustól a budapesti Podmaniczky, Vörösmarty és Széchenyi tereket egy készülő törvényjavaslat szerint.

Államosítana három kiemelt budapesti közterületet a kormány – értesült a hvg.hu. A Podmaniczky Frigyes tér, a Vörösmarty tér és a Széchenyi István tér most a Fővárosi Önkormányzat tulajdona, de augusztustól állami tulajdonba kerülne, méghozzá anyagi ellentételezés nélkül. Szeptembertől viszont az állam a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-n keresztül az V. kerületi önkormányhat ingyenes vagyonkezelésébe adná a négy helyrajzi számon nyilvántartott három teret.

  • Podmaniczky Frigyes tér: Az Arany János utcai metrómegálló fölötti tér a Bajcsy-Zsilinszky út mentén.
  • Vörösmarty tér: A Váci utca végállomása a Deák Ferenc utca és a Vigadó utca között, a város egyik leghíresebb tere, a karácsonyi vásár hagyományos, fő helyszíne, egyúttal a kisföldalatti végállomása.
  • Széchenyi István tér: A Széchenyi István tér az V. kerületben, a Lánchíd pesti lábánál fekszik, a Duna-parti világörökségi helyszín része. Itt található a Magyar Tudományos Akadémia épülete, a Gresham-palota, valamint a Belügyminisztérium is.

A tervezett, a 2013-as “lex Margitsziget” törvényhez hasonló – amely a XIII. kerülettől az akkor Tarlós vezette fővároshoz “csatolta” a területet – jogi megoldás a hvg.hu információi szerint egy, a kormány számára készített pénzügyminisztériumi előterjesztésben szerepel, a jövő évi költségvetés megalapozását szolgáló, a parlamentnek hamarosan benyújtandó salátatörvénybe rejtve, de az “ötletgazda” valójában a volt V. kerületi fideszes polgármester, Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda.

Az államosítás szükségességét a tervezet többféleképpen indokolja: új közösségi terek megteremtetése, a régiek fejlesztése, zöldfelület-fejlesztés, valamint “a belvárosi lakosság életminőségének javítása". Úgy tudjuk, az indokok között szerepel az is, hogy a majdani vagyonkezelő V. kerület egységes közterület használati rendszert működtetne az ingatlanokon. Ez azért fontos, mert a javaslat lényegi eleme, hogy

a jövőben a terek bérbeadása, vagyis a közterületek hasznosítása is az V. kerület hatásköre lenne, a főváros helyett a kerület szabná meg például a Vörösmarty téren a karácsonyi vásározók vagy bárki más által fizetett bérleti díjakat, és a bevételek is a kerület kasszájába folynának be.

Ha a 2023-as költségvetéssel együtt a tervek szerint július közepéig a parlament nyári, rendkívüli ülésén elfogadják ezt a büdzséhez kapcsolódó salátatörvényt is, akkor a Fővárosi Önkormányzat lemondhat a három patinás térről. Ráadásul ingyen, ellentételezés nélkül. Pontosabban a javaslat az “ellentételezést” letudja annyival, hogy a tulajdonjog elvesztésével a főváros mentesül a fenntartási – takarítási, felújítási – költségektől, így még jól is jár – a kieső bevétel ellentételezése fel sem merül.

Az államosítás jogi aggályaira a hvg.hu információi szerint a javaslatot formailag jegyző Pénzügyminisztérium is felhívta a kormány-előterjesztésben a figyelmet, mondván: a tulajdonjog elvesztése a főváros részére – mivel csak a feladat- és hatáskörrel kapcsolatos anyagi kiadásokat takarítja meg – “megkérdőjelezhető módon ellentételezett”. Sőt – írják – “ez a megoldás az önkormányzati tulajdonjog Alaptörvényben foglalt sérelmének megállapításával járhat”.

A tervezett intézkedés, ha elfogadják, jól illik majd az Orbán-kormány az ellenzéki vezetésű fővárost hátrányosan érintő lépéseinek a sorába, a hatás- és jogkörelvonások, a forrás- és bevételcsökkentési intézkedések körébe. Úgy tudjuk, hogy a három teret "einstandoló" kormányzati ötletről semmilyen formában nem értesült előzetesen a Fővárosi Önkormányzat. Kerestük az ügyben a főpolgármestert is, ám az éppen Brüsszelben, hivatalos úton tartózkodó Karácsony Gergely a hvg.hu-nak annyit mondott, hogy a benyújtott törvényjavaslat ismeretében tud majd nyilatkozni. (hvg.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!