h i r d e t é s

Meghosszabítja a kormány a korlátozások érvényességét, mert kevés vakcina érkezett

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Meghosszabítja a kormány a korlátozások érvényességét, mert kevés vakcina érkezett

2021. január 08. - 08:06

 

Péntek reggel interjút adott a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a miniszterelnök.

Miniszterelnöki rádió-interjú - Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

Az operatív törzs jelentése 42 500 egészségügyben dolgozót oltottak be eddig, az "ellenállás" csökken. A hétvégén minden, 150 főnél több idős lakóval rendelkező otthonban elkezdődhet az oltás.

"Eddig 80 ezer ember oltására érkező vakcina érkezett az országba, ez kevés, ezért február 1-jéig meghosszabbítják a korlátozó intézkedéseket" - jelentette be a miniszterelnök. Az általános iskolák nyitva maradnak, a középiskolákban, mint ismert, marad a távoktatás.

Amíg nincs elég vakcina, addig olyan életre rendezkedjünk be, amilyenre ilyenkor lehet - indokolta Orbán Viktor az intézkedést.

Kórházban 5297 ember volt reggel, lélegeztetőgépen 372, 2907 új fertőzött, 115 elhunyt szerepel a péntek reggeli adatokban.

A 2019-ben és a 2020-ban elhunytak számának különbségét a miniszterelnök szerint kis korrekcióval lehet úgy tekinteni, mint a Covid-áldozatok számát.

"A végső győzelem neve vakcina, erre nem várni, hanem inkább szerezni kell, le kell csapni, jelentette ki, mert az EU lassú. Ezért tárgyalunk a kínaiakkal, oroszokkal, izraeliekkel. (...) Látom a vitákat az EU-ban, én is jobban szeretem, ha ilyenkor nem várni kell (a közösen beszerzett vakcinára - a szerk.), hanem cselekedni."

Az oltási terv is úgy készült, hogy azokat kell beoltani először, akiket elvihet a vírus. Ha a közvetlen veszélyben lévők mindegyikét sikerül beoltani, akkor a legfontosabb kötelességünknek eleget tettünk - jelentette ki Orbán Viktor. Az a dolgunk, hogy annyi vakcinát szerezzünk, amennyien be akarják oltatni magukat - jó lenne, ha minél többen választanák ezt.

Ne felejtsük el a nagyszerűséget sem, az egészségügyben dolgozók nagyszerűségét, mert sokszor leírták már ezt az egészségügyi rendszert, de büszkék lehetünk rájuk, rengeteg embert mentettek meg és rengetegnek könnyítették meg a szenvedését - hangsúlyozta a kormányfő. A tanárokról és a digitális oktatásra való átállásról is elismerően szólt, továbbá kiemelte, hogy a magyarok fegyelmezettek és itthon nem voltak tüntetések, mert "mindenki belátta, hogy valamiféle rendezettséget kell mutatnunk ahhoz, hogy valamiféleképpen túljussunk ezen az időszakon".

"Ahogyan az ország küzd, az elismerésre méltó" - szögezte le.

Csak azokat a jogköröket kell átadni Brüsszelnek, amit ott jobban gyakorolnak, mint itthon. Van, amit nemzeti alapon kell intézni, és több olyan van, amit vissza is kéne venni Brüsszeltől, mert mi jobban csináljuk - fejtette ki a miniszterelnök.

"Az egyetlen szám, amiben megbízok a munkaügyi témában az az, hogy ma Magyarországon mennyien dolgoznak. 4 496 ezer ember dolgozik, ez 26 ezerrel kevesebb, mint a válság előtt volt. Aki mást mond, az nem a valóságos életről beszél" - értékelte a válságkezelést ért kritikákat. "Már visszanyertünk többet, de vissza fogjuk nyerni a többit is, sőt még annál is több munkahely lesz, mert munkahelyteremtő programot, állami beruházási programot, otthonteremtő programot indítottunk.

"Azt akarom, hogy kiemelkedően jó év legyen a magyaroknak 2021, bár az első hónapok még döcögősek lesznek. Az esélye ennek valóságos" - mondta.

A baloldal a munkabéreket támogatná, nem a beruházásokat, Orbán Viktor viszont megismételte, ő az utóbbiban hisz, főleg mert "csak" 26 ezerrel dolgoznak kevesebben, tehát nincs tömeges munkanélküliség. Munkahely viszont beruházásból van, munkahelyet a vállalkozások tudnak adni az embereknek, ezért támogatják a munkahelyeket.

"Azt fogjuk látni, hogy a magyar válságkezelést a 2021-es év végén a rendkívül jól sikerültek közé soroljuk" - jelentette ki. Az eredményességet persze befolyásolja, hogy mikor lehet az életet visszaengedni a normális kerékvágásba, ebben pedig a vakcina a kulcs.

A Capitoliumba való betörés kapcsán részvétet nyilvánított Orbán Viktor az elhunytak családjainak. A politika felől nézve a dolgot azt javasolta maguknak, hogy továbbra se minősítgessenek más országokat, ez az amerikaiak dolga, bíznak abban, hogy megoldják ezt a helyzetet.

"A baloldal Magyarországon is próbálkozott erőszakkal, rendőrsorfallal kellett megvédeni a Parlament épületét az erőszakos tömegtől, amelyben ellenzéki politikusok is voltak" - jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a magyar rendőrök akkor kiválóan teljesítettek, kemény provokációkat kellett kiállniuk. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s