h i r d e t é s

Marad az idősebbek vásárlási korlátja

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Marad az idősebbek vásárlási korlátja

2020. június 04. - 14:00

 

Egyelőre marad az idősek délelőtti vásárlási idősávja, és az idősotthonokat sem lehet látogatni továbbra sem. 

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő - Forrás: kormany.hu/Botár Gergely/MTVA

A veszélyhelyzet végével, valószínűleg június 16-a után pár nappal a színházak, múzeumok, mozik és fürdők viszont megnyithatnak. A védőtávolságra, maszkhasználatra vonatkozó szabályokat az operatív törzs határozza meg - ezek is elhangoztak a csütörtöki kormányinfón.

"A járványügyi készültséget fenn kell tartani, mert nem tudhatjuk, mikor tér vissza a járvány második hulláma" - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön.

Úgy vélte, az egészségügyi ellátórendszer felkészült, ahogyan a kormány is megteremti a szükséges jogi eszközöket ahhoz, hogy idejében meg lehessen hozni a szükséges intézkedéseket, de - mint fogalmazott - jelen pillanatban úgy tűnik, hogy tömeges megbetegedésekre nem kell számítani.

"A veszélyhelyzet június 16-án véget érhet"

A veszélyhelyzet Gulyás szerint június 16. után megszűnhet, ezután kinyithatnak a színházak, mozik és fürdőhelyek is.

délelőtti vásárlási idősáv a 65 éven felülieknek viszont a veszélyhelyzet visszavonása után is megmarad. A kormány az operatív törzsre bízza ennek az idősávnak a meghatározását, de a legveszélyeztetettebbek számára indokoltnak tartják fenntartani valamilyen formában.

Az idősotthonok látogatását továbbra sem látják indokoltnak megengedni, hiszen ott továbbra is kitettek a bentlakók a megbetegedéseknek - mondta Gulyás Gergely. Azt is elmondta, hogy a határokon való belépés szabályainak lazítása is egyelőre egészen biztosan váratni fog magára.

Az e-receptek tavasszal bevezetett, könnyített kiváltása a veszélyhelyzet véget érésével is meg fog maradni.

Az Országgyűlés várhatóan június 16-án szavaz, utána vonhatja vissza a kormány a rendkívüli jogrendet.

"Egy két hetes karanténnal záruló nyaralás nem életszerű"

Arra az újságírói kérdésre, hogy egész nyárra fenn kívánja-e tartani a kormány a határokon történő belépést követő, kötelező házi karantén elrendelésére vonatkozó jelenlegi szabályokat, vagyis, hogy életszerű-e, hogy úgy menjenek például Horvátországba nyaralni az emberek, hogy utána kéthetes hatósági karantént vállalnak, Gulyás a következőket válaszolta: "a gyakorlatban addig nem lehet Horvátországba nyaralni menni, amíg karanténba kerülnek visszajövet.

Mint mondta, egyeztetésekben vannak: a magyar kormány azon van, hogy a Horvátországgal többi határos országgal együtt nyisson majd arrafelé. "Csakhogy Horvátország plusz kockázatot vállalt azzal, hogy Olaszország felé nyitottak" - tette hozzá. (Euronews)


 

Kommentek

h i r d e t é s