h i r d e t é s

Már halálos áldozata is van a Capitolium ostromának

Olvasási idő
8perc
Eddig olvastam

Már halálos áldozata is van a Capitolium ostromának

2021. január 07. - 06:07

 

Donald Trump híveit sikerült kiszorítani az épületből. Több rendőr is megsérült az összecsapásokban. 

Tüntetők a Capitoliumban - Forrás: alfahir.hu

Ostromállapot alakult ki a washingtoni Capitoliumnál, miután Donald Trump leköszönő amerikai elnök hívei benyomultak az épületbe, miközben a képviselőház és a szenátus ülést tartott, amelyen hivatalosan bejegyezték volna az elektorok Joe Bidenre leadott szavazatait. Az ülést felfüggesztették, a képviselőket evakuálták az épületből. Néhányan közülük irodáikba szorultak a híradások szerint. Az ostrom alatt egy nőt mellbe lőttek, ő később belehalt sérüléseibe.

Demokrata és republikánus politikusok sorra ítélik el Donald Trumpot az indulatok szításáért. Az elnök szerint a választási csalás miatt fogyott el az emberek türelme, de ő is arra kérte a tüntetőket, hogy menjenek haza. Joe Biden megválasztott elnök azt mondta, el van keseredve amiatt, hogy az amerikai demokrácia ilyen sötét pillanatához érkezett.

A CNN értesülései szerint két robbanószerkezetet hatástalanítottak a helyszínen a hatóságok. A dulakodásban több rendőr is megsérült.

Az amerikai törvényhozás épületét magyar idő szerint éjfél előtt negyed órával sikerült megtisztítani a tüntetőktől. A kongresszus úgy döntött, hogy amint lehet, folytatja a félbemaradt ülést.

Az ostrom eseményei percről-percre

0:55 - Az Egyesült Államok külügyminisztere és Donald Trump egyik leghűségesebb szövetségese, Mike Pompeo is elfogadhatatlannak nevezte a Capitoliumnál történteket.

0:41 - A Capitolium környékén egyre kevesebb a tüntető. A kongresszus tagjai közben úgy döntöttek, hogy órákon belül folytatják a félbeszakadt ülésüket.

0:30 Mitt Romney republikánus szenátor szerint felkelés történt, amit az elnök robbantott ki. A korábban az elnöki székért is induló politikus közleményében Trumpot önzőnek nevezte, és azt írta, hogy az elnök szándékosan félretájékoztatta híveit az elmúlt időszakban. Romney Donald Trump egyik legfontosabb párton belüli ellenzőjének számít.


Egy tüntető a demokrata házelnök, Nancy Pelosi irodájában - Fotó: Saul Loeb/AFP

0:24 - George W. Bush is megszólalt a történtek kapcsán. A korábbi elnök, aki republikánus politikusként 8 évig vezette az Egyesült Államokat, émelyítőnek és szívfacsarónak nevezte az eseményeket. Bush szerint a választási eredmény megkérdőjelezése hasonló ahhoz, ahogy a banánköztársaságokban szokták kezelni a szavazások eredményét. Donald Trump nevét ugyan nem írta le közleményében, de arról írt, hogy vezető politikusok rendkívül felelőtlenül viselkedtek a választás óta.

0:17 - a kórházban életét vesztette az a nő, akit mellkason lőttek a Capitolium ostromakor.

0:03 - Washingtonban helyi idő szerint este 6 órakor, magyar idő szerint éjfélkor életbe lépett a kijárási tilalom. Donald Trump közben ismét tweetelt egyet. Szerinte a történtek oka az, hogy megfosztották a hatalmas választási győzelmüktől a hazafiakat, akikkel már hosszú ideje rosszul bánnak. Ezzel Trump a saját szavazótáborára utalt. Az elnök ismét felszólította a tüntetőket, hogy menjenek haza, de azt is kéri tőlük, hogy soha ne felejtsék el ezt a napot.

0:00 - A kongresszus arra készül, hogy még a következő órákban befejezi a választási eredményt kihirdető ülést. Ezt a tüntetők betörése miatt kellett félbeszakítani, magyar idő szerint este nyolc óra után.

23:56 - Kritikus állapotban van egy 24 éves férfi, aki több mint kilenc métert zuhant, miután felmászott a Capitoliumnál épített állványzatra. A CNN szerint éppen most szállítják kórházba.

23:45 - A Capitoliumból sikerült eltávolítani az összes tüntetőt.


Rendőrautók a Capitolium körül. Washingtonra leszállt az este - Fotó: Carolyn Kaster/AP

23:40 - a rendőrök még most is szorítják ki a tüntetőket a Capitolium környékéről. Az amerikai törvényhozás székhelyét egyébként utoljára 1814-ben ostromolták meg. A Telex összefoglalója szerint akkor brit katonák törtek be az épületbe, amit először kifosztottak, majd felgyújtottak. A tűzben a kongresszus könyvtára is megsemmisült.

23:36 - A washingtoni rendőrfőnök szerint eddig 13 embert tartóztattak le a Capitoliumnál. Közben az is kiderült, hogy az elektori szavazatokat sikerült biztonságos helyre szállítani, mielőtt a tüntetők betörtek a Szenátus üléstermébe.

23:25 - Nem csak Washingtonban tüntetnek: Donald Trump szimpatizánsai több amerikai állam törvényhozása előtt is összegyűltek, hogy a választás eredményének megváltoztatásáért tüntessenek. Denverben százak demonstrálnak, Atlantában néhány tucat tüntető gyűlt össze.

23:20 - Újabb impeachment jöhet: Ilhan Omar, a Demokrata Párt képviselője szerint Trump ellen újabb impeachmentet kell indítani a köztársaság védelme érdekében. 2020 elején egy hasonló eljárás már elbukott Trump ellen, a Szenátus republikánus többsége leszavazta azt.

22:57- A kongresszus vezetőit a Capitoliumból a Fort McNair katonai bázisra szállítják a CNN információi szerint.

22:31 - Hatalmas győzelem a demokratáknak: többséget szereztek a szenátusban.

22:30 - Boris Johnson brit miniszterelnök elítélte a Capitolium ostromát, azt gyalázatosnak nevezve, egyúttal békés hatalomátadásra szólított fel.

22:20- Donald Trump leköszönő amerikai elnök arra szólította fel az embereket ismét, hogy menjenek haza.

22:14 - A CNN szerint egy nőt mellbe lőttek a washingtoni Capitolium épületében szerdán a Donald Trump elnököt támogató tüntetők behatolása közben. Egyelőre nem világos, hogy a nőt milyen körülmények között érte lövés, és hogy milyen állapotban van.


Rendőrök a CapitoliumnálJohn Minchillo - Forrás: Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

22:06- Joe Biden megválasztott amerikai elnök beszédet tart az eseményekről. "Egy elnök szavai számítanak"(...) "Felszólítom Donald Trump elnököt, hogy azonnal mondjon tévébeszédet, teljesítse esküjét, és tartsa be az alkotmányt!"(...) "El vagyok keseredve, hogy az amerikai demokrácia ilyen sötét pillanatához érkezett."

21:58 - A Szenátus demokrata vezetője, Chuck Schumer és a házelnök, Nancy Pelosi közös közleményükben azt kérik Trumptól, hogy szólítsa fel híveit: hagyják el aznnal a Capitolium előtti teret.


Néhány tüntető a falon mászott fel. - Forrás: Jose Luis Magana/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

21:54 - Több újságíró és politikus is arról tweetel, hogy Donald Trump Twitter-fiókját fel kéne függeszteni. A New York Times Magazine egy riportere, Nikole Hannah-Jones például azt kérdezi: "Miért engedik meg még mindig Trumpnak, hogy tweeteljen?"

A jelenlegi elnök volt kommunikációs igazgatója, Alyssa Farah pedig azt írja: "Ítéld el ezt most, @realDonaldTrump – te vagy az egyetlen, akire hallgatni fognak."

21:50- Az amerikai Capitoliumnál zajló tüntetés "Amerikától idegen", "azonnal véget kell neki vetni" - jelentette ki a Fox News konzervatív hírtelevíziónak adott interjújában Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus frakciójának vezetője helyi idő szerint szerda délután, miután Trump-párti tüntetők erőszakkal behatoltak a Capitolium épületébe a kongresszus két házának ülése közben.

McCarthy elmondta, hogy a Capitolium rendőrségének tagjaival van, és hallotta a rádiójukon, hogy 10-15 perccel korábban lövések dördültek.

Hozzátette a Fox News nyilvánossága előtt, hogy beszélt Trumppal, és sürgette őt, adjon ki nyilatkozatot a tüntetők lecsillapítása érdekében. Trump ezt követően adott ki egy Twitter-üzenetet, amelyben békés tüntetésre szólította őket.

21:47- A CNN arról adott hírt, hogy több rendőr is megsérült, és közülük egy embert kórházba is kellett szállítani. Trump kivezényelte a Nemzeti Gárdát a rend visszaállítására.

21:45 - A BBC szerint a Capitolium rendőrsége őrizetbe vett néhány tüntetőt, akik közül páran betörtek a Szenátus termeibe.

21:45- Mike Pence alelnök felszólította Trump híveit, hogy hagyják el a Capitolium területét, és tegyenek le az erőszakról.

"Ezt a támadást a Capitolium ellen nem lehet tolerálni, és akik részt vettek benne, azokra a törvény lehetőségeinek maximumával fog lesújtani"- írta Twitteren.


Donald Trump arra szólította fel híveit a Twitteren, hogy békésen tüntessenek.

Az ostrom azután kezdődött, hogy elfajult egy megmozdulás, amelyet "Mentsd meg Amerikát" néven hirdettek meg. A demonstráció résztvevői a kongresszus együttes ülése ellen tiltakoztak. A hivatalban lévő amerikai elnök ismét széles körben elkövetett választási csalásokra hivatkozott, és felszólította alelnökét, Mike Pence-t hogy ne hirdesse ki Joe Biden győzelmét a kongresszus két házának együttes ülésén.


Képviselők távoznak az épületből sietve - Forrás: J. Scott Applewhite/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

"Soha nem adjuk fel, soha nem ismerjük el a vereséget" - hangoztatta a Fehér Ház közelében található Ellipse parkban tartott megmozduláson. "Megállítjuk a lopást" - jelentette ki Trump a szerinte elcsalt választásra utalva. A leköszönő elnök "gyengéknek" nevezte a republikánus képviselőket.

A tüntetés egyik résztvevője - Forrás: Paul Sancya/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

"Ha Mike Pince helyesen jár el, megnyerjük a választásokat" - mondta az elnök Washingtonban összegyűlt hívei előtt. "Ha nem ezt teszi, szomorú lesz ez a nap az országunknak" - tette hozzá, sejtetve, hogy kételkedik a helyettese magatartásában.

Pence ugyanakkor nem sokkal később kijelentette: nincs felhatalmazása arra, hogy egyoldalúan elutasítsa az elektori szavazatok kihirdezését.


Miután kiürítették a házat, ez maradt a képviselők után - Forrás: Andrew Harnik/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Biden a nap folyamán derűlátóan nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy a két demokrata párti jelölt valószínű győzelmével a Georgia állambeli pótválasztáson az amerikai szövetségi szenátus is a demokraták ellenőrzése alá kerül. "Az amerikai nép tetteket és egységet követel. Bizakodóbb vagyok, mint valaha, hogy mindkettőt tudjuk majd biztosítani" - mondta. A két szenátusi helyért szoros a küzdelem, a szavazatszámlálás még nem zárult le.

Biden ismét kijelentette, hogy kész mindkét párttal együttműködni, "hogy nagyszerű dolgokat érhessenek el az amerikai nemzet számára". (Euronews)


 

Kommentek

h i r d e t é s