h i r d e t é s

Magyarország segítséget ajánlott, Orbán Viktor és Novák Katalin is üzent

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Magyarország segítséget ajánlott, Orbán Viktor és Novák Katalin is üzent

2023. február 06. - 12:37

Egy ötven fős mentőegység azonnal útnak indulhat, hogy segítse a túlélők utáni kutatást - közölte Szijjártó Péter.

Forrás: Bloomberg.com

Rendkívül erős földrengés rázta meg Törökország és Szíria egyes területeit hétfő hajnalban.

Orbán Viktor miniszterelnök a Twitteren fejezte ki részvétét. Azt írta: "részvétemet szeretném kifejezni a tragikus törökországi földrengést követően. Imádkozunk az áldozatok családjaiért. Utasítottam a magyar hatóságokat, hogy azonnali segítséget nyújtsanak Törökország számára."

Levelet is írt a kormányfő a török elnöknek. "Mély megrendüléssel és sajnálattal értesültem a pusztító földrengésről, amely Törökország déli részét sújtotta, és amely jelentős anyagi kárt és emberi veszteséget okozott. Ezúton is szeretném megerősíteni Önnek, hogy Magyarország e tragikus pillanatban Törökország mellett áll" - írta Orbán Viktor. "E szomorú alkalomból őszinte részvétemet nyilvánítom az áldozatok családjainak és gyors felépülést kívánok a sérülteknek, egyúttal kifejezem reményemet, hogy a magyar felajánlás hozzá tud járulni a mentési munkálatok sikeréhez" - zárta a török elnöknek írt levelét.

Novák Katalin köztársasági elnök a Sándor-palota közleménye szerint a Recep Tayyip Erdogan elnöknek küldött levelében szintén részvétét fejezte ki és együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit és a török népet.

A külgazdasági és külügyminiszter hétfő délelőtt egy Facebook-videóban aggodalmát fejezte ki a Törökországból érkező hírekkel kapcsolatban, amelyek szerint több százan vesztették életüket és ezrek sérültek meg a tíz tartományt is megrázó földrengésben.

"Törökország, a török nemzet Magyarország és a magyar nemzet barátja. Természetes, hogy ebben a bajban is török barátaink mellett állunk, és segítünk, amiben tudunk" - szögezte le. Azt is közölte:

A belügyminiszter felvette a kapcsolatot török kollégájával, és Magyarország egy, kutatásban és mentésben komoly tapasztalatokat szerzett egységet ajánlott fel

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy ez az egység már indulásra kész, és amennyiben a törökök jelzik a fogadókészségüket, valamint azt, hogy hol számítanak segítségre, akkor a csapat azonnal útnak indul.

"Reméljük, hogy ezek a törekvések sikeresek lesznek, és sikerül elejét venni az áldozatok számának nagy arányú növekedésének, hiszen

ilyenkor mindig az a veszély egy-egy nagy földrengés után, hogy a romok alatt lévőket nem tudják időben kimenteni.

Magyarország tehát készen áll segíteni, és amennyiben a törökök jelzik az erre vonatkozó készségüket és igényüket, a magyar mentőcsapat azonnal megindul, hogy segítséget nyújtson török barátainknak - összegzett a miniszter. (Infostart)


Kommentelne? Kattintson ide!