h i r d e t é s

Lövöldözés volt Bécs belvárosában, heten biztosan meghaltak

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Lövöldözés volt Bécs belvárosában, heten biztosan meghaltak

2020. november 03. - 06:03

Hat helyszínen lövöldöztek, sok a sebesült. Az egyik támadó robbanómellénnyel öngyilkos merényletet követett el. Egy rendőr életét vesztette a tűzpárbajban meg nem erősített hírek szerint, egy elkövetőt pedig elfogtak, de még üldöznek támadót. Az osztrák belügyminiszter szerint terrorcselekmény történt.

Az egyik lövöldöző - Forrás: Twitter

  • 20 óra körül egy bécsi zsinagógánál lövöldözés volt.
  • Sebastian Kurz osztrák kancellár közölte, förtelmes terrortámadás érte a fővárost.
  • 15 embert kórházba szállítottak. A hivatalos tájékoztatás szerint egy civil és egy elkövető meghalt, de a Kurier szerint legkevesebb hét áldozata van az incidensnek.
  • A belvárost teljesen lezárták, kísérteties csend uralkodik a területen.
  • A rendőrség a különleges egységet is bevetette, az akció jelenleg is zajlik, további támadókat is keresnek, akik mozgásban lehetnek.
  • Azt nem tudni, hogy a zsinagóga volt-e a célpont, az ugyanis a támadás idején zárva tartott. Az elkövetők szemtanúk szerint bárokban lövöldöztek.

Nagy erőkkel vonultak ki a rendőrök hétfőn este egy bécsi zsinagógához, miután lövöldözés történt, közölte az ORF osztrák állami média.

Szemtanúkra hivatkozva arról számoltak be, hogy nem sokkal 20 óra után nyitott tüzet valaki vagy valakik Bécs belvárosában a Dunától nem messze.

Az APA hírügynökséget a belügyminisztérium arról tájékoztatta, hogy egy támadót megöltek, egy vagy több felfegyverzett elkövetőt viszont még keresnek, a Kurier szerint akár tízen is lehetnek. 21 óra 15 perc környékén egy nagy robbanás rázta meg a Schwedenplatz környékét, egy támadó öngyilkos merényletet hajthatott végre.

Karl Nehammer belügyminiszter éjszaka közölte, a támadóknál fegyver van és veszélyesek. A terroristákat nem csak Bécs egy részén keresik, mert mozgásban lehetnek. Hogy pontosan hol kutatnak utánuk, arról taktikai megfontolásból nem árult el részleteket. Amíg nem fogják el őket, arra kért mindenkit, zárkózzanak be.

A cseh rendőrség mindeközben az Ausztriával közös határaikon elkezdett szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végezni. Magyarországon erre ugye azért nincs külön szükség, mert egyébként is le vannak zárva a határaink, tehát mindenkit megállítanak.

Az egyik támadóról egyébként felvétel is készült.

Az osztrák Kurier és a Daily Mail is úgy tudja, az incidensnek legkevesebb hét halottja van, egy rendőr is életét vesztette. A mentőszolgálat is azt közölte, több áldozatról tudnak. 15 embert kórházban ápolnak, heten súlyosan sérültek. Azt nem tudni, hogy lőtt vagy robbanás okozta sebeik vannak-e. Túszejtésről is érkeztek hírek, a hatóságok állítólag bekerítettek egy áruházat, de ezeket az információkat eddig nem erősítették meg. Felhívták a figyelmet, hogy senki ne terjesszen álhíreket.

Már a különleges bevetési egységeket is mozgósították, a belvárost hermetikusan lezárták, nem lehet bemenni és kísérteties csend uralkodik. Bécs 50 kilométeres körzetében az összes mentőszolgálati dolgozó készenlétben van. Összesen hat különböző helyszínen történt bűncselekmény eddig.

A rendőrség azt írta a Twitteren, hogy vizsgálják az eset körülményeit. Azt kérték a lakosságtól, hogy kerüljék el a környéket, maradjanak otthon, ne bámészkodjanak az ablakokban. Azt is írták, hogy többen megsérültek és felszólítottak mindenkit, ne posztoljanak a közösségi oldalakon fotókat és videókat.

Az osztrák zsidó közösség vezetője szerint egyébként nem egyértelmű, hogy a zsinagóga volt-e a célpont, az ugyanis a támadás idején zárva tartott. Szemtanúk szerint az elkövetők válogatás nélkül tüzeltek egy közeli kocsma kerthelységében ülő vendégeire.

Sebastian Kurz osztrák kancellár közölte, förtelmes terrortámadás történt.

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester a Facebook-oldalán egy fekete szívvel reagált a történtekre.

Emmanuel Macron francia államfő a Twitteren üzent Ausztriának. Mint fogalmazott, "mi, franciák átérezzük az osztrák nép fájdalmát és gyászát, amit a főváros szívében történt támadás okoz. Franciaország után egy újabb baráti ország, amit megtámadtak. Ez a mi Európánk. Az ellenségeinknek tudnia kell, kivel állnak szemben. Nem fogjuk feladni."

Franciaországban az elmúlt hónapban két súlyos terrortámadás is történt, előbb egy tanárt fejeztek le az iskolája előtt, majd egy nizzai templomban késeltek halálra három embert.

Ausztriában éjfélkor egy hónapra bezárnak a bárok és az éttermek a koronavírus-járvány miatt, ezért sokan ezt az utolsó alkalmat megragadva beültek valahova hétfőn este. (24.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s