h i r d e t é s

Kormányinfó: Magyarország nem támogatja a globális minimumadót

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kormányinfó: Magyarország nem támogatja a globális minimumadót

2022. június 17. - 10:03

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön már közölte a kormányülés egyik fontos döntését az árstopokról, de a részletekről és a további témákról Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ma számolt be. 

Forrás: Magyarország Kormánya/Facebook

Egy Facebook-bejegyzésben árulta el Orbán Viktor a csütörtöki kormányülésen született döntést. A bejegyzés szerint az élelmiszerár-stopot 2022. október 1-ig, a hitelmoratóriumot és a kamatstopot 2022. december 31-ig, a benzinárstopot 2022. október 1-ig meghosszabbítják. Az ármaximált üzemanyagfajták ára marad 480 forint literenként.

A kormány a háborús és a gazdasági helyzetet is értékelte csütörtöki ülésén, és egyelőre nem érkeznek pozitív hírek – kezdte Gulyás Gergely. Az emelkedő inflációnak több oka van, de a legfontosabb a háborús helyzet okozta nyersanyag- és energiaár-emelkedés. Az infláció ellen ezért a békével lehet. a leghatékonyabban fellépni. Belföldön az infláció mérséklése érdekében szükség van az árstopokra és a rezsicsökkentés megvédésére, ezzel 5-6 százalékkal alacsonyabb az infláció mértéke. Ezért indokolt az árstopok fenntartása október, illetve december végéig. Az üzemanyagoknál marad a 480 forintos ár. Brüsszel felszólító levelet küldött, hogy szüntesse meg a kormány az eltérő árazást, de ebben a helyzetben több érv szül a piaci beavatkozás mellett. Ez a versenyt nem sérti, mert a fuvarozók piaci áron tankolhatnak, és volt már precedens hasonló megoldásra 2006-ban az olaszországi Friuliban, és az olasz kormány megnyerte a pert az Európai Bíróságon.

Jövő pénteken lesz EU-csúcs, a magyar kormány csak olyan szankciókat hajlandó támogatni, amelyek nem fájnak jobban az országnak és az uniónak, mint annak, aki ellen eredetileg irányul. Gázembargó esetén a teljes európai gazdaság veszélybe kerülne. A pénzügyminiszterek ülésére is kötött mandátummal megy Varga Mihály a globális minimumadó ügyében, mert a kormány nem támogatja a bevezetését, és a döntéshez teljes egyetértés kell. Korábban azért állt a javaslat mellett, mert csak a nagy, globális cégek adóztatásáról volt csak szó, most pedig éppen ők kerülnének ki a hatálya alól, viszont az összes többi vállalkozást terhelné, mivel itthon a teljes adóterhelés 7,5 százalék, a minimumadó tervezett mértéke pedig 15 százalék. (Infostart)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s