fbpx Kitört a vulkán La Palma szigetén | CIVILHETES

h i r d e t é s

Kitört a vulkán La Palma szigetén

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Kitört a vulkán La Palma szigetén

2021. szeptember 20. - 08:16

 

Már ötezren kényszerültek elhagyni otthonukat a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén, miután vasárnap délután kitört a Cumbre Vieja tűzhányó − jelentette az El País című spanyol lap hétfő hajnalban.

Forrás: Volcano Discovery

A HELYI SAJTÓ INFORMÁCIÓI SZERINT A CSENDŐRSÉG ÁLTAL KIMENEKÍTETT EMBEREK KÖZÖTT ÖTSZÁZ TURISTA IS VAN.

Az embereket a sziget déli részén fekvő El Paso térségéből telepítették ki, ahol vasárnap délután hatalmas robbanással kezdett hamut, füstöt, lávát és szikladarabokat lövellni a Cumbre Vieja vulkán.

A távirati iroda közlése szerint a sziget fölött hatalmas hamufelhő látható, a tűzoltóság pedig megkezdte a kitörés miatt lángra kapott erdős területek oltását. A hatóságok elsősorban nyugalomra szólították fel az embereket, mert a kitörés egyelőre nem túl erőteljes. Ennek ellenére vörös riasztást adtak ki, és megkezdődtek a kitelepítések.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő vasárnap elhalasztotta amerikai útját, és a szigetre utazott. Az ott tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy jelenleg azon dolgoznak, hogy előre lássák, hogyan kell cselekedni a sziget esetében a kialakult helyzet miatt.

A kitörés nem érte váratlanul a helyi hatóságokat, mert az elmúlt napokban több ezer szeizmikus rengést jegyeztek fel, a talaj pedig több helyen megemelkedett, arra utalva, hogy láva készül a felszínre törni. A helyieket figyelmezették, hogy csomagoljanak össze, készítsék össze irataikat és gyógyszereiket, hogy gyorsan indulni tudjanak, ha elrendelik a kitelepítést.

A 83 ezer lakosú La Palmán utoljára 1971-ben volt vulkánkitörés. Akkor a Teneguía vulkán három héten át lövellt lávát a magasba.

A természeti katasztrófáról több videót is megosztottak a közösségi oldalakon, ezek közül néhányat összegyűjtöttünk:

(Index)

 

Kommentek

h i r d e t é s