h i r d e t é s

Később fizetünk a Gazpromnak, párnagázt értékesít az MVM

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Később fizetünk a Gazpromnak, párnagázt értékesít az MVM

2022. október 03. - 15:11

Azonnali intézkedésekről tett bejelentést a szankciók okozta európai energiaválság hatásainak enyhítésére az MVM Csoport.

Az energiaválságban az európai- és a világpiac kiszámíthatatlansága és az árak szélsőséges kilengése miatt az MVM csoport két intézkedést hozott. Egyrészt az MVM Csoport a pénzügyi szempontból széleskörű biztonsági háló kiépítésére törekszik és finanszírozásának optimalizálása céljából megállapodást kötött a Gazprommal. Másrészt az MVM Csoport földgáztároló kapacitásainak hatékonyabb hasznosítása érdekében átalakítására és energetikai fejlesztésekre van szükség - írta közleményében a cég hétfőn.

A világpiaci árak hatásának mérséklése céljából az MVM Csoport és a Gazprom halasztott fizetésben állapodtak meg az előttünk álló téli időszakra.

E lehetőséget időszakosan beemelik a szerződésbe, ami növeli az MVM Csoport finanszírozási mozgásterét, illetve likviditási biztonságát.

Hangsúlyozzák: a bizonytalanságokkal teli energiaveszélyhelyzet idején Magyarország ellátásbiztonságát a 2021. szeptemberében megkötött hosszú távú gázszerződés és azóta a Gazprom által biztosított többlet gázmennyiségek garantálják.

Energetikai változtatások - földgáz helyett szén-dioxid?

A közlemény szerint az MVM tulajdonában levő Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) eszközeinek és kapacitásainak hatékonyabb hasznosítása tekintetében középtávon a kapacitások átalakítására, valamint energetikai fejlesztésekre lesz szükség.

Az átalakítás érinti az MFGT zsanai tárolóját, amelyben a tárolókapacitás növelése és a kompresszorteljesítmények bővítése a cél.

Érinti az MVM csoport hajdúszoboszlói tárolóját, ahol a társaság 800 millió köbméter párnagáz letermeléséről döntött.

Ez azért nagy horderejű bejelentés, mert a párnagáz olyan, a föld alatti tárolóban lévő földgáz, amelyet a létesítmény üzemszerű működtetése érdekében a gáztároló felhagyásáig nem szabad kitermelni.

Most azonban megteszik, azért, hogy a meglévő infrastruktúra-elemek használatával lehetővé váljon az alternatív energetikai hasznosítás, így például a sűrített levegős energiatárolás, valamint a környékbeli, szén-dioxidban dús földgáz felhasználásával a villamosenergia termelés megvalósítása.

Ezeken túl az MVM és az MFGT közösen vizsgálja hajdúszoboszlói párnagáz letermelését követően a szén-dioxid-tárolás lehetőségét is a létesítményben,

annak érdekében, hogy a Mátrai Erőmű és a jövőben létrehozandó Tiszai Földgáztüzelési Erőmű szén-dioxid-termelését képes legyen enyhíteni, ezzel jelentősen hozzájárulva hazánk klímapolitikai céljainak eléréséhez.

A hajdúszoboszlói párnagáz rendkívül alacsony önköltségű, piaci értéke mai világpiaci árakon kb. másfélmilliárd euró, azaz 650 milliárd forint, amelynek hasznosítása hozzájárulhat a rezsicsökkentés fenntartásához és új energiabiztonsági fejlesztések megvalósítására ad lehetőséget.

A közlemény hangsúlyozza, hogy Magyarország tárolókapacitása jelenleg is és a jövőben is, a hajdúszoboszlói tároló más célra történő hasznosítását követően mind fogyasztás, mind m3 arányosan az EU élvonalába tartozik, a komplex energetikai szemlélet megvalósítása érdekében tett intézkedések nem veszélyeztetik Magyarország energiaellátását és energiabiztonságát. (Infostart)


Kommentelne? Kattintson ide!