h i r d e t é s

Játék, sport, élmény: FIFA 22

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Játék, sport, élmény: FIFA 22

2022. január 11. - 10:49

Maga a FIFA sorozat egy igazán lenyűgöző játék azok számára, akik szeretik a sportot és a kihívásokat akár más játékosokkal szemben is. 

Az Electronic Arts legismertebb nevén EA Games által kiadott FIFA 22 a 29. kiadása ennek a szériának. A játékot természetesen különböző platformokra készítették el. Alkalmas Microsoft Windowsra, Nintendo Switchre, PlayStation 4-re, Play Station 5-re, Xbox One-ra és Xbox Series X-re is. A játék borítón a Paris Saint Germain játékosa Kylian Mbappe látható. A játék ára változó hiszen ez attól függ, hogy milyen platformokra alkalmas (10.490ft-31.641ft).

Az első játék megjelenése óta több korszakváltáson ment keresztül a FIFA. Minden egyes újonnan megjelent sorozatával új szintre emelte a foci élethűségét és a hangulatát. A vadonatúj technológiáknak köszönhetően mindenkit lenyűgöz ez a nagyszerű játék. Az új Hypermotion technológia egy magasabb színtű élethűséget nyújt a Play Station 5-ön és és Xbox Series X/S konzolokon. A mozgások rögzítését különleges Xsens ruhákkal 22 valódi játékos (focista) mozgását rögzítették egyszerre a fejlesztők ennek köszönhetően jöhetett létre a játék lenyűgöző látványvilága. Videójátékban még soha nem volt arra példa, hogy a karakterek élethűen mozognak.

A játékosok mozgása és reakciói minden egyes helyzetben a valóságot tükrözik. Ezt a tevékenységet a leges legjobban a gép elleni játék tükrözi. Nyilván ebben az esetben nem egy barát, ismerős vagy egy ismeretlen ellenféllel játszunk, hanem magával a géppel. Ilyenkor is jól látható az, hogy a gépi reakciók egy-egy általunk irányított cselekményre 6-szor gyorsabban reagál, mint ezelőtt. Tehát leegyszerűsítve a régebbi reakcióidőhöz képest 6-szor annyi döntést képest hozni az előző verziókhoz képest a mesterséges intelligencia. Ennek köszönhetően gyorsabban reagálnak a helyzetekre, a labda kezelésére, jobb döntéseket képesek hozni a játék során, valamint a védők szervezetteben reagálnak.

Az egyjátékos rendszerben, azaz a “karrier mód” -ban egy játékos irányítja az egész csapatot. A klub létrehozásának lehetőségével a különböző opciók segítségével saját ízlésünknek megfelelően testre szabhatjuk. Beállíthatjuk az emblémát azt, hogy milyenek legyenek a mezek és még a rivális csapatot is kiválaszthatjuk. Az úgynevezett Squad Builder menüpontban véletlenszerűen generált játékosokból állíthatjuk össze a csapatunkat. A stadionszerkesztés is egy újdonság ebben a módban, ahol még a lelátó kinézetét is megszerkeszthetjük. Mondhatni igazán egyedi stadionunk lesz. Lehet szerezni a mérkőzések során tapasztalati pontokat is, amivel javítani lehet a játékosok statisztikáját.

Az Ultimate Team keretein belül bekerült a FUT Heroes kártyatípus. Ismert régi játékosok szerepelnek ezek között a kártyák között, mint például Diego Gomez, Robbie Keane vagy Joe Cole. A VOLTA rendszere lehetővé teszi a játékosok számára, hogy különleges képességeket használjanak a játék során. Ez a lehetőség igencsak erősíti a játékos karaktereket, amely három képességet foglal magában a Power Strike-ot, a Pure Pace-t és az Aggresive Tackle-t.

Újdonság, hogy ebben a kiadásban végre szerepel magyar focicsapat is. A Rest of the World csapatai között szerepel a Ferencváros. 10 év után megjelent az első női kommentátor hang is Alex Scott személyében.

Habár lényeges változáson ment keresztül a FIFA az idei évben még is a hírek szerint ez az utolsó FIFA kiadás. Az EA Sports 10 éves licenszszerződése a végére ér és évek óta tartanak a tárgyalások a hosszabbítás érdekében. Ennek nagyon komoly anyagi akadályai vannak a foci világában ugyan is az eddigi összeg dupláját akarják kérni a továbbiakban a kiadótól. Ebbe valószínűleg nem fognak belemenni és ezért bármennyire is szomorú a tény, de több mint két évtized után lehet örökre búcsút mondhatunk a FIFA további lehetséges szériái.

Ha megnézzük nagyon jelentős újdonságok nem történtek ebben a játékban viszont éppen elegendő ahhoz, hogy még is valahogy másképp tekintsünk a FIFA világára. Persze megvannak az apróbb hátrányok a játék során, de ezt ellensúlyozza mindaz, amit a játékon belül látunk. A játék élmény, a látvány az élethűség az újdonságok betétele.

Természetesen megvannak a negatív dolgai ennek a játéknak is. A szokásos FIFA hiányosságok még mindig észlelhetőek. Gondolok itt példaként arra, hogy nehézségi szintek között igen nagy a különbség.

Mindent összevetve a pozitívumai a játéknak az, hogy a Hypermotion technológia valóban élethűbbé varázsolja a focit, rengeteg apró részlet emeli a játékélményt észrevétlenül, pontosabb és letisztultabb az irányítás, valamint a magyar játékosok nagy öröme az, hogy magyar focicsapat is szerepel a játékban. Véleményem szerint ez egy igazán jó játék melyet kár lenne kihagyni az idei évben is.


Kommentelne? Kattintson ide!