h i r d e t é s

Hogyan hatnak a kaszinók a gazdaságra?

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Hogyan hatnak a kaszinók a gazdaságra?

2022. január 12. - 09:46

Ismerd fel azokat a hatásokat, amik a kaszinók révén a gazdaságot érintik. Sokak számára egy teljesen ismeretlen terület ez, ami nem ignorálható. 

A szerencsejáték legalizálásának számos pozitív és negatív hatása van, amik sok esetben köztudottak, míg számos esetben a közvélemény előtt rejtve maradnak. Tényszerűen csak a kormányok tudják, hogy pontosan milyen előnyökkel jár ez a fajta iparág, míg a negatív hatásait inkább a közember érzi meg, így nem egyszerű az objektív megközelítése a témának. Az biztos viszont, hogy a gazdaságra óriási hatással van a szerencsejáték és ezzel együtt a társadalomra is, ami komoly kérdéseket és vizsgálatok szükségességét veti fel. A cikkben kitérünk néhány fontos aspektusra, amely a szerencsejáték való életünkre tett hatását érinti.

Gazdasági fejlődés

A releváns online casino vélemények alapján érdemes felismerni, hogy a szerencsejátékok megnyitásának legnagyobb előnye, hogy nagyon gyorsan felpörgeti a gazdaságot, erre az USA a legnagyobb példa. Az ilyen létesítményeknek köszönhetően nő a bevétel, az adóbevétel és az ingatlanérték, és ez más cégeket is vonz, hogy e helyek közelében alapítsák vállalkozásukat. Thaiföld a kaszinók és más szerencsejátékok egyik központjává is vált.

Magyarországon a helyzet sokáig decentralizált volt a rendszerváltást követően és sok kis szereplő jelent meg a szerencsejáték piacon. Kisebb kaszinókkal, játéktermekkel, vagy csak egyszerű kocsmai játékgépekkel telt meg a szerencsejáték lehetőségek tárháza. Ez viszont az utóbbi években a szerencsejáték törvény megreformálásához vezetett, mivel érzékelte a kormány, hogy elég tetemes mértékű bevétel folyik be a szerencsejátékból, aminek az adóvonzata nem érkezik be teljes mértékben az államkasszába. Ennek értelmében az állam monopolizálta a szerencsejátékot és teljes irányítása alá vonta. Ezzel együtt a szabályozás és teljes körűvé és ellenőrizhetővé vált, amely minőségi szolgáltatást és átlátható működést eredményezett. Persze nagyon sok vállalkozót a kenyerétől fosztott meg, így természetesen nem volt zökkenőmentes és veszteségek nélküli a váltás, de ha az állam közbeszól, akkor a dolgoknak nem lehet más a folyásiránya.

Foglalkoztatás

A kaszinók vagy más típusú szerencsejátékok megnyitása segítheti a helyi lakosság foglalkoztatását azokon a helyeken, ahol magasabb a munkanélküliségi ráta. Nemcsak jó bevételt biztosít, hanem a szakképzett és szakképzetlen munkaerő számára is előnyös. A szerencsejáték sokféle munkahelyet hoz létre, például pincéreket, kaszinó főnököket, kereskedőket, takarítókat, biztonsági személyzetet. Még az online szerencsejátékok esetében is van kereskedő és néha szponzorok is. Nem beszélve a hostessekről és a kaszinót érintő egyéb eseményekről, amik plusz népszerűséget és hírnevet szerezhetnek az otthont adó településnek, amiből következik, hogy több látogató érkezhet már csak a kaszinó miatt is.

Idegenforgalom

Azokban a városokban, ahol kaszinókat létesítenek, a turizmus rohamosan megnövekszik, és így ez segíti a devizaváltás növekedését. A turizmus kulcsfontosságú, mert egyes országokban még ha a szerencsejáték csak a turisták számára engedélyezett, a helyiek számára nem, mégis hatalmas bevételt generál. Itthon több városban is található hagyományos fizikai kaszinó, amiknek egy része online is elérhető. Az állami engedéllyel működő kaszinók remek szórakozást nyújtanak a hazai és a külföldi turistáknak is. Sok országban külön turista utakat is szerveznek kimondottan szerencsejátékosok számára. Így nem is kell külön fizetni az utazásért és a szállásért, csupán vállalni kell, hogy a partner kaszinóban bizonyos összeget fog költeni, és bizonyos időt eltölteni. Ezek mellett persze lehetnek még más feltételek, de sokszor csak ennyiről szól az üzlet.

Hatás a helyi vállalkozásokra

Ebben a helyzetben a helyi vállalkozások veszteséget okozhatnak, mivel az embereket jobban vonzza a szerencsejáték műfaja, és a többi szórakozással vagy pihenéssel foglalkozó vállalkozás bajba kerülhet. Ráadásul ezek a helyek foglalják el a foglalkoztatás nagy részét is, így ez gondot jelenthet a helyi vállalkozásoknak. Egy másik forgatókönyv szerint azonban bizonyos típusú vállalkozások is profitálhatnak, mivel az adott területen nagy az ügyfélforgalom.

Kulturális hatás

A nap végén a szerencsejáték-központok előkelő helyekké válhatnak a gazdagok vagy akár a gengszterek számára, és a be- és kiadott pénzösszeg komoly aggodalomra adhat okot a biztonság miatt. Egyrészt megfelelően szabályozva kezelhető, de legtöbbször több bűncselekményt is eredményezhet, mint pl. kábítószer-kereskedelem, prostitúció, stb. Továbbá az ilyen játékok kulturális vonatkozása és a turisták, ill. az általa vonzott emberek nem feltétlenül illik minden kultúrához. Ez az egyik oka annak, hogy sok országban tilos. Az a fajta kulturális változás, amelyet egy hely megtapasztalhat az ilyen játékok legalizálása miatt, sok országban nem megy jól.

A kaszinók hatása több területen is érinti mind a gazdaságot és a társadalmat, ezért csak komplex megközelítésben lehet erről véleményt alkotni. Cikkünkben pártatlanul és tényszerűen igyekeztünk helyzetről képet adni, így könnyebb eligazodni a témában és annak gazdasági vonatkozásaiban.


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s