h i r d e t é s

Hadházy Ákost indítja a Momentum Zuglóban

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Hadházy Ákost indítja a Momentum Zuglóban

2021. február 15. - 18:25

 

A független országgyűlési képviselő indulása okozhat még feszültségeket a jelenleg az MSZP-s Tóth Csaba által képviselt körzetben és az összefogni készülődő ellenzéki színtéren is.

Forrás: Fekete-Győr András Facebook oldala

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt indítaná Zuglóban a 2022-es parlamenti választáson a Momentum, a jelenlegi független országgyűlési képviselő lesz tehát a párt jelöltje az ellenzéki előválasztáson, amelyre a jelek szerint ősszel kerül majd sor. Hadházyt közös sajtótájékoztatón biztosította pártja támogatásáról Fekete-Győr András, a Momentum elnöke és várható miniszterelnök-jelöltje. Fekete-Győr azt mondta, Hadházy korrupció elleni fellépése egyezik a Momentum elveivel. Szerinte ha lenne a korrupció elleni harcnak magyarországi védőszentje, Hadházy lenne az.

"Azt szeretnénk, hogy Zuglónak olyan átlátható, tisztességes képviselője legyen, mint Hadházy Ákos" – mondta.

A sajtótájékoztatón ott volt a képviselőjelöltet támogatásáról biztosítani Rózsa András, a Momentum zuglói politikusa, aki arról beszélt, hogy Zuglónak változásra van szüksége, és a kerületnek nem megalkuvó országgyűlési képviselőre van szüksége.

"Kevesebb, mint 14 hónap van hátra a 2022-es parlamenti választásokig, amelyen teljesen új helyzet állhat elő, hiszen az ellenzék várhatóan minden körzetben egyetlen, közös jelöltet állít a Fidesszel szemben. Ezeknek a jelölteknek a kiválasztása megkezdődött, így én is örömmel jelentem be, hogy a Momentum Mozgalom és helyi civilek támogatásával Budapest 8. számú választókerületében, Zuglóban kívánom megméretni magam."

Hadházy Ákos maga pedig arról beszélt, hálás a Momentum bizalmáért, és meg van győződve arról, hogy csak akkor nyerhet az ellenzék a 2022-es országgyűlési választásokon, ha teljes fordulatot hajt végre, véget vet a következménynélküliségnek Magyarországon, és a jog és az igazság garanciáját nyújtja, valamint azt, hogy az átláthatóság egyaránt érvényes a politika valamennyi szereplőjére, úgy ellenzékire, mint kormánypártira. Hadházy azt ígérte: "Akár kormányon, akár ellenzékben leszek, aktívan és megalkuvás nélkül fogok politizálni az általam képviselt választópolgárok érdekében."

Hadházy Ákos nem tagja a pártnak, a Momentum szövetségre lépett tavaly november elején a Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs hármasa által alkotott Tisztességgel és Bátorsággal Magyarországért Szövetség nevű országgyűlési képviselőcsoporttal. A független képviselők közül Szabó Szabolcs momentumos támogatással való csepeli indulását már hivatalosan bejelentették, és információink szerint napokon belül sor kerül Szél Bernadett momentumos bejelentésére is, méghozzá a Budakeszi-Budaörs területét magában foglaló Pest megye 2-es választókerületben, ahol várhatóan még előválasztásra sem lenne szükség ahhoz, hogy valamennyi ellenzéki párt egyetlen jelöltet, azaz Szélt támogassa a Fidesz színeiben induló Menczer Tamás külügyi államtitkárral szemben.

Ezzel szemben Hadházy zuglói indulása komoly konfliktusforrás lehet az összefogni kénytelen ellenzéki pártok között, hiszen Budapest XIV. kerületében az MSZP rendelkezik jelenleg képviselői "hellyel".

A szocialisták zuglói szervezetét a párt egyik jelentős befolyással bíró háttérembere, Tóth Csaba vezeti, aki Horváth Csaba szintén MSZP-s polgármesterrel kvázi együtt irányítja a kerületet. Tóth Csaba személye az összefogott ellenzék pártjai között is megosztó, ő volt ugyanis az, akitől állítólag 2019 szeptemberében az MSZP-vel szövetséges Párbeszéd akkor még zuglói polgármestere, azaz Karácsony Gergely is komolyan tartott. Legalábbis Karácsony egy kiszivárgott hangfelvételen korábban arról beszélt, hogy Tóth Csaba többször is megfenyegette a családját, mint fogalmazott, "ha én visszamegyek Zuglóba, akkor engem elásnak".

Ezt azonban a későbbi főpolgármester és maga Tóth Csaba is cáfolta nyilvánosan. Ugyanakkor Várnai László, a Civil Zugló Egyesület független helyi önkormányzati képviselője korábban azt mondta, Karácsony neki is beszélt a fenyegetésekről, és arról is írt, hogy a zuglói MSZP "maffiaszerűen működik". Ettől függetlenül az MSZP fő szövetségesének számító Párbeszéd helyben azóta is együttműködik Tóthtal. Sőt, manapság Budapest 8. választókerületében a szocialista politikus szinte megkerülhetetlennek látszik, így az is előfordulhat, hogy egészen izgalmas előválasztási kampánynak nézünk elébe Zuglóban.

Hadházy személye egyébként nem először jelent konfliktusforrást. A korrupció elleni küzdelemben aktív független képviselő ugyanis az LMP-ből történt távozása óta rendre beleszáll néhány ellenzéki pártba vagy személybe. Sajtóhírek szerint éppen ezért kezelték a pártok fenntartással Hadházy esetleges indulását Tolna megye 1. számú választókörzetében, Szekszárdon, ami eddig az "ő körzetének" számított, még ha az előző választáson nem is sikerült elnyernie. 2018 áprilisában a Fidesz–KDNP jelöltje, Nagy István nyerte meg a szekszárdi központú választókerületet 51,56 százalékkal, míg az akkor még LMP-s társelnökként induló Hadházy 35,76 százalékot kapott. Igaz, akkor még nem valósult meg a teljes ellenzéki összefogás: az MSZP-s Harangozó Tamás ugyan visszalépett Hadházy javára, de a jobbikos Szabó Balázs elindult a választáson, őt a választópolgárok 9,36 százaléka támogatta. Hadházy Ákos a mostani sajtótájékoztatón azt mondta, fontosnak tartja az előválasztást és az ellenzéki együttműködést is, és úgy vállalta el a zuglói felkérést, hogy Harangozó Tamás szekszárdi indulását jó szívvel fogja támogatni, mert egy tisztességes és felkészült politikusnak tartja. (Telex)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s