h i r d e t é s

Gulyás Gergely Varga Judittal kormányinfózott

Olvasási idő
14perc
Eddig olvastam

Gulyás Gergely Varga Judittal kormányinfózott

2022. február 16. - 14:30

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki Kormányinfóra Varga Judit igazságügyi miniszterrel érkezett.

Varga Judit és Gulyás Gergely - Forrás: Magyarország Kormánya/Facebook

 

 

Minden valószínűség szerint azért, hogy részletesen is tájékoztathassák a közvéleményt az Európai Unió Bíróságának szerdai, Magyarországot sújtó ítéletéről, mely alapján jogállamisági kritériumokhoz köthetik az uniós pénzek kifizetését. A kormány a hét közben egyébként ülést tartott, ennek döntéseiről is tájékoztatás következik.

Varga Judit: az Európai Unió Bírósága politikai döntést hozott a gyermekvédelmi törvény miatt, nem ért minket meglepetésként. Az ítélet nyomásgyakorlás a törvény miatt. Önök is látják, micsoda hihetetlen támadássorozat övezi. Sok egyeztetésen vagyunk túl Brüsszellel számtalan témában, de ez egy nagyon erős téma. Külön levelet kaptunk Brüsszelből, hogy az egyébként nemzeti hatáskörba tartozó törvényeinket változtassuk meg. A magyar kormány úgy döntött, hogy a kérdést népszavazásig viszi, döntsenek a magyar emberek! A gyerekeket meg kell védeni mindenféle szexuális propagandától. A gyermekek védelme a probléma, nem a jogállamiság.

Varga Judit ezek után helyet cserélt Szentkirályi Alexandrával a pultpituson.

A benzáró benzinkutak helyén Mol-benzikutak fognak nyílni

Gulyás Gergely: jönnek hírek benzinkutak bezárásáról, de nem tudunk olyan helyről, ahol 5 kilométeren belül ne lenne elérhető benzinkút. Az állam élhet azzal a lehetőséggel, hogy kijelöljön szolgáltatót, a Mol fogja üzemeltetni a kötelező szolgáltatást. Aki kannában visz el gázolajat vagy benzint, 10 litert vihet el.

Gulyás Gergely: az eddigi intézkedések mellett 10 százalék alatt maradt az infláció, 3 százalékot csökkent az 4 különböző árstop hatására.

Gulyás Gergely: a rendszerváltozás óta volt legjobb adat a 7,1 százalékos gazdasági növekedés, Magyarország jól használja fel az uniós forrásokat, az adók alacsonyak, a fizetések növekednek, a fogyasztás is, a családokat támogatjuk, Magyarországot csak Lengyelország előzte meg, ott 7,7 százalékos a növekedés. Lehet tehát egyes országok ellen bosszúhadjáratot folytatni, de a számok nem hazudnak.

Kérdések

EU-bírósági döntés - A kormány továbbra is kiáll a gyermekvédelmi törvény mellett?

Gulyás Gergely: igen, népszavazás fog erről dönteni. Óvnék mindenkit, hogy túlértékelje a mai döntést, ha mégis értékelni kell, Magyarország a jogállamiságot kiemelt területnek tartja, épp ezért fontos a gyermekvédelmi törvényt. Magyarországon 12 éve van polgári kormány, az EU-s pénzek lehívásában a legeredményesebbek közé tartozunk, csak ebben a ciklusban 2018-ban 4,5 milliárd eurót hívtunk le, 2019-ben 3,5-et, 2020-ban 4,5 milliárd eurót, 2021-ben 4-et. Ez a pénz nem a nemzetek pénze, ez a pénz nekünk jár. Amíg polgári kormány van, addig nem vehetnek el pénzeket Magyarországtól. Növekedett tehát a népszavazás tétje is.

EU-bírósági döntés - Ha Magyarország eltörölné a gyermekvédelmi törvényt, megállnának a brüsszeli támadások?

Gulyás Gergely: a gyermekvédelmi törvény után az Európai Bizottság elnöke visszamondta budapesti útját, hogy aláírja a támogatási szerződést. Ezt jó szívvel, őszintén tudom állítani.

Igaz-e, hogy Budapesten javították a tram-traineket?

Gulyás Gergely: csak javították, de nem javították meg a BKV által, a gyártó tett rendet ebben a kérdésben.

EU-bírósági döntés - Mennyibe kerül Magyarországnak, hogy a ránk eső perköltséget meg kell fizetni?

Gulyás Gergely: nemzetgazdasági szinten egészen minimális, szinte nulla.

EU-bírósági döntés - Jogorvoslattal nem él Magyarország?

Gulyás Gergely: a népszavazás lehet a jogorvoslat. De a rendelet egyelőre még csak alkalmazható, ez nem okoz problémát, 150 oldalról van szó. Itt egy politikai akarat áll a háttérben, hogy befolyásolni lehessen a tagállami törvénykezést. Azzal soha nem lesz bajunk, hogy a bírói függetlenséget számonkérik, de két férfi házasságának engedélyezését vagy tiltását nem kérhetik számon.

EU-bírósági döntés - Mi lesz a forrásokkal?

Gulyás Gergely: nincs veszély, hogy nem kapjuk meg a forrásokat. Ha a baloldal hatalomra kerül, a fasizmus, kommunizmus támogatói kerülnek kormányra... Ne áltassuk magunkat azzal, hogy Brüsszel nem a baloldalnak drukkol. De a pénzkifizetés csak baloldali kormány esetén kerül veszélybe.

Nem lesz szükség a benzinkutak állami támogatására?

Gulyás Gergely: nem.

Pedagógussztrájk - Lehet-e még béremelés?

Gulyás Gergely: most is folynak tárgyalások a szakszervezetekkel. Értjük a tanárok igényeit, egyet is értünk velük. Szeretnénk akár 30 százaléknál többet is adni. A polgári engedetlenség egy jogellenes cselekedet, a sztrájkról márpedig bíróság mondta ki, hogy jogellenes. Március második felére sztrájkot hirdetni úgy tűnik, hogy politikai akció a választások előtt.

Milyen következményekkel számolhatnak a sztrájkoló tanárok?

Gulyás Gergely: mindenki tartsa be a törvényeket. Minden tanárnak van igazgatója. Senkinek sem könnyű a helyzete.

EU-bírósági döntés - 1956-ban is Lengyelország és Magyarország ellen volt a legélesebb a bevetés... mit gondol arról, hogy ez az ítélet akár egy szovjet időket megszégyenítő támadás?

Gulyás Gergely: ezt nem gondolom. Van egy EU-szerződés, ehhez mindenkinek tartania kell magát. Bíró ráadásul nem nyilatkozhat a folyamatról annak lezárása előtt, ez például nem felel meg a magyar jogállamisági normáknak, ilyen esetben Magyarországon bíró ellen fegyelmi eljárás indulna.

Márki-Zay Péter katonákat küldene Ukrajnába harcolni, mit gondol erről?

Gulyás Gergely: felelőtlenségnek tartom. Remélem, a kárpátaljai magyarokat sem éri retorzió. Magyarország mindig is tiszteletben tartotta mindenkinek a területi szuverenitását. Ennek a megsértése bármilyen agresszió formájában elfogadhatatlan.

A hagyományos nemi szerepeket erőltető államok rosszul teljesítenek demográfiai téren, mit gondol erről?

Gulyás Gergely: nem gondolom, hogy az apák tudnának szülni, szemben az ilyesmi véleményekkel. Mindenki persze úgy él, ahogy akar, de az aktívak számát csak úgy tudjuk növelni, ha növekszik a gyerekszám. Az a meggyőződésünk, ha önmagában a gyermekvállalás nem jelenti a szegénység vállalását.

Franciaország atomerőműveket épít, miközben a magyar ellenzék azt gondolja, a világ túllépett a nukleáris technológián. Mit gondol erről?

Gulyás Gergely: az atomenergiát most már zöld energiának tekinti az Európai Unió, ez friss besorolás. Furcsa, hogy ezt nem olvasták Dobrev Kláráék. Ha a párizsi klímacélt el akarjuk érni, az az atomenergia nélkül lehetetlen.

EU-bírósági döntés - Jogállamban jó-e politikai döntésnek minősíteni egy bírósági döntést?

Gulyás Gergely: attól függ, hogy igaz-e.

EU-bírósági döntés - Ha ellentétes lett volna az ítélet, akkor is politikai döntésnek neveznék?

Gulyás Gergely: ha három hete ellenkezőt nyilatkozik a bíró, mint amit most nyilatkozott, akkor igen.

Hogyan reagál a kormány akkor, ha eszkalálódik az ukrán helyzet?

Gulyás Gergely: a Honvédelmi Minisztérium dolgozik egy ilyen terven, nem lesz nyilvános, főképp kárpátaljai magyarokat érint, akár már holnap is lehet cselekedni.

Miért nem jelölte ki az ITM korábban a Molt a bezáró benzinkutak átvételére?

Gulyás Gergely: most történik ez meg.

Mit tesz a kormány, ha fennmarad a rezsiárak piaci szintje? Hogyan fog tudni hosszú távon kompenzálni az állam?

Gulyás Gergely: a magyar költségvetés a szükséges forrásokat tudja biztosítani.

EU-bírósági döntés - Elképzelhető, hogy szándékosan a magyar választások előttre időzítették a döntést?

Gulyás Gergely: lehetett szándékos és véletlen is.

Mit szól ahhoz, hogy Márki-Zay Péter kommunistákat és fasisztákat képviselő blokk élén áll?

Gulyás Gergely: ez Márki-Zay Péter őszödi beszéde.

EU-bírósági döntés - Milyen nyomásgyakorlás történik Brüsszel részéről, ha nincs pénzügyi következmény?

Gulyás Gergely: szándék van az Európai Parlament részéről. Objektív vizsgálatok esetében Magyarország jól áll, kötelezettségszegési eljárások tekintetében Magyarország a legjobb egyharmadban van.

Mikor lesz érvényes a népszavazás?

Gulyás Gergely: ha 50 százalék részt vesz rajta. 3-4 millió, egy irányba mutató véleményt azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Győrben ipari park készül, nem tudni, ki gazdálkodja ki a költségét...

Gulyás Gergely: központi költségvetés terhére hozzák létre.

Ki állja az új Duna-hidat?

Gulyás Gergely: az a célunk, hogy megépüljön a híd.

EU-bírósági döntés - Még utalás szinten sincs szó a kormány válaszlevelében a gyermekvédelmi törvényről. Feloldaná ezt az ellentmondást?

Gulyás Gergely: összekeverednek itt dolgok. Megállapodás jött létre a pénzek folyósításáról, azonban a gyermekvédelmi törvény után ezt nem írták alá. Ezt követően az európai baloldal, részeként az Európai Néppárt, legalábbis egy része azt kérte, hogy büntessék meg Magyarországot. Ha a Bizottság ennek megfelelően alkalmazza a rendeletet, akkor baj lesz, feles többséggel alkotmányozó kormánya lesz Magyarországnak, ami már jogállamisági szempontból aggályos. A kérdés az, hogy mi a jogállamiság.

EU-bírósági döntés - Mire alapozzák, hogy szubjektív a jogállamiság fogalma?

Gulyás Gergely: a fogalma nem, a definíciója szubjektív. Meglátjuk, hogyan alkalmazza a bizottság a "kondicionalitási eljárást".

EU-bírósági döntés - Ön függetlennek tekinti az Európai Unió Bíróságát?

Gulyás Gergely: valószínűleg idegenben játszunk, ugyanis az EU szerve a bíróság.

Ukrán helyzet - Van-e kapacitás több tízezer embernek?

Gulyás Gergely: több forgatókönyv is lehetséges, de nem riogatnánk a lakosságot. Szükség esetén több tízezer embert el tudunk látni. A magyar menekültügyi szabályok egyértelműek, Ukrajna esetében mi vagyunk az első biztonságos ország.

Nagy Márton az InfoRádióban azt mondta, a visszatérített szja-ból fogyasztás lesz. Hangulatjavító intézkedés ez tehát?

Gulyás Gergely: nem, gazdaságélénkítő, mert a fogyasztás élénkíti a gazdaságot.

EU-bírósági döntés - Mikor indulhat eljárás Magyarország ellen? Milyen szövetségeseink lehetnek az Európai Tanácsban?

Gulyás Gergely: hosszú és bonyolult a rendelet, amely szabályozza az eljárásrendet. Az első lépés, hogy több tagállam fog "érdeklődő levelet" kapni.

EU-bírósági döntés - A helyreállítási alapról folynak-e tárgyalások?

Gulyás Gergely: formális eljárások zajlanak. Most öt perc alatt rendezhető viták vannak, de úgy látszik, valakik várnak az április 3-ai választások eredményére.

EU-bírósági döntés - Magyarország tervez-e jogi lépéseket tenni?

Gulyás Gergely: nincs fellebbezési fórum. Ha a korábbi jogszabályok szerint születik döntés, nincs mitől tartani a folyósításkor.

Élelmiszerárstop - Azt is meghosszabbítanák?

Gulyás Gergely: nincs még szó erről.

Alkalmas államfőnek tartaná Róna Pétert?

Gulyás Gergely: ha nincs is olyan elítélő véleményem róla, mint Simor Andrásnak, azért a két lehetséges jelölt közül ő a gyengébb. (A másik Novák Katalin, Fidesz-KDNP - a szerk.)

Hány család kapott adó-visszatérítést, mekkora összegben?

Gulyás Gergely: 2 millió ember jogosult, 1,4 millió adta be az igénylését és kapta meg a pénzét mostanáig. A többiek, például a katások májusban kapnak pénzt. Az összegnek maximuma van, átlagáról nem tudok.

Deutsch Tamás levelet írt Soros György NGO-inak működéséről az EP-képviselőknek. Milyen reakciókra számít?

Gulyás Gergely: a nyugat-európai újságírók és közvélemény az ilyen tevékenységek, működések miatt van tévedésben a közép-európai térség viszonyait illetően.

Márki-Zay Péter beismerte, hogy fasiszták, kommunisták is részei a szivárványkoalíciónak, milyen következményei lehetnek ennek?

Gulyás Gergely: ilyen nem fordult elő 1989 óta. 33 éves toposzokat dönt meg a baloldal miniszterelnök-jelöltje.

Hogyan értékeli, hogy az ENSZ emberi jogi bizottsága is megtámadta a gyermekvédelmi törvényt?

Gulyás Gergely: része annak a folyamatnak, amiben nem kívánunk részt venni.

Nyolc fős kommunikációs stábja van Varga Juditnak, nem gondolja, hogy kötelessége lenne válaszolnia a sajtó kérdéseire?

Gulyás Gergely: én válaszolok, érje be velem. Akkor sérülne a sajtószabadság, ha ezt ön nem írhatná meg. Minden politikus saját döntése ez, le lehet vonni következtetést, ahogy a főpolgármester például nem válaszol a jobboldali sajtó kérdéseire, Tarlós István hetente tartott Budapest-infót.

Milyen gazdasági károkkal járhat az árak ilyen elszállása?

Gulyás Gergely: 7,1 százalékos gazdasági növekedés volt. Hatósági árral csak különleges esetben lehet élni. A benzinkutak jól menő vállalkozások, ezt talán ki fogják bírni.

Csernavölgyi Istvánt jogellenesen távolította el egy kórház éléről Kásler Miklós. Mit szól ehhez?

Gulyás Gergely: a bíróság döntését tiszteletben kell tartani.

EU-bírósági döntés - Miért mondja azt, hogy csak a baloldali kormány esetén vehetők el uniós pénzek Magyarországtól?

Gulyás Gergely: ha a kritikák az eddigiek lesznek, hátradőlhetünk, mivel nincsen jogállamisági vonzatuk, de költségvetési vonzatuk sem. Egy olyan van, a közbeszerzések ügye, ahol jogos lehet a kritika, vállaltuk, hogy az egy ajánlattevős tenderek számát csökkenteni fogjuk. Ez évről évre ellenőrizhető lesz ez.

EU-bírósági döntés - Hogy jön ide a gyermekvédelmi törvény?

Gulyás Gergely: a bizottsági mechanizmus mától létezik, eddig nem volt. Egyebekben még egyszer mondom, már kitárgyalt, megegyezett szöveg volt, amikor jött a gyermekvédelmi törvény, ami után a megállapodásból visszaléptek. Ez napi tapasztalat. Ez az ítélet az uniós pénzek elvonhatóságáról szól.

EU-bírósági döntés - - Mostantól nem fogják elfogadni a bíróság ítéleteit, ha nem tartják függetlennek?

Gulyás Gergely: eddig is elfogadtuk. A tagállami és az uniós bíróság konfliktusát eddig nem oldotta fel senki.

Mekkora emelkedést okoz az inflációban az szja-visszatérítés a fogyasztás miatt?

Gulyás Gergely: nem olyan sokat. Szép közgazdasági feladat ezt megválaszolni, "nulla egész minimális" lehet az összeg.

EU-bírósági döntés - Várható-e vétó Magyarország részéről emiatt más ügyekben?

Gulyás Gergely: minden ügyet egyedileg vizsgálunk.

EU-bírósági döntés - Miből gondolja a kormány, hogy jogállamisági eljárás indul a gyermekvédelmi népszavazás miatt, ha ez csak költségvetési ügy miatt lehetséges?

Gulyás Gergely: velünk a helyreállítási alapról szóló megállapodást már rég alá kellett volna írni. Természetesen minden csak spekuláció.

Mit tesz a kormány, ha április 3-án a kormány tervei szerinti eredmény születik, védekezni fog az EU-ban?

Gulyás Gergely: igen. Mi soha nem féltünk attól, hogy nincs igazunk a jogállamisági eljárások során.

Csok: már csak feleakkora mértékben járul hozzá a lakásvásárlásokhoz. Milyen bejelentés jöhet a családok támogatásával kapcsolatban?

Gulyás Gergely: nincs még kormánydöntés erről, folynak tanulmányok, hogy mi milyen mértékben járul hozzá ahhoz, hogy több gyermekek szülessenek. Természetesen a 2016-os támogatási összeg ma már jóval kisebb segítség arányaiban, mint 2016-ban.

Orbán Viktor szerint tudományos jelentésnek kell készülnie arról, hogy Ausztriában vagy Magyarországban haltak-e bele többen a koronavírus-betegségbe. Ez elkészült?

Gulyás Gergely: másfél hónapja tudtommal igen.

EU-bírósági döntés - Készen áll Magyarország arra, hogy akár napi szintű büntetést fizessen?

Gulyás Gergely: itt nem erről van szó. Konkrétan a bírósági döntést végre fogjuk hajtani, ahogy korábban is. Itt most nem abban a stádiumban vagyunk, mint lengyel barátaink, hogy nem hajtották végre a bírósági döntést.

Hogyan mérséklődik majd az infláció a kormány tervei szerint? Jön még más területen is hatósági ár?

Gulyás Gergely: nincs előterjesztés a kormány előtt, amely bővítené az eddigi intézkedéseket.

Van-e információ arról, hogy mikor lehet az igazságügyi minisztertől kérdezni?

Gulyás Gergely: ön most itt van, Varga Judit pedig a Mathias Corvinus Collegium eseményén.

Van-e információ arról, hogy mikor lehet az igazságügyi minisztertől kérdezni akár a Völner-Schadl-ügyben?

Gulyás Gergely: ön most itt van, Varga Judit pedig a Mathias Corvinus Collegium eseményén. Völner-Schadl-ügyben nem is biztos, hogy többet tud, mint én, lehet, hogy kevesebbet, lehet, hogy ugyanannyit.

EU-bírósági döntés - Magyarország keres-e partnereket ellenállás gyanánt?

Gulyás Gergely: EU-politikánk nagy része arról szól, hogy a nemzeti szuverenitást korlátozó intézkedésekkel szemben fellépjünk. Ebből következik a partnerkeresés.

Hogyan védi meg a Magyar Honvédség az Ukrajna területén élő magyarokat most?

Gulyás Gergely: a honvédelem a határvédelemben és a belső rend biztosításában tud segíteni. nem készülünk támadó háborút indítani.

Márki-Zay Péter egy blogra hivatkozva állítja, három kormánytag homoszexuális háttere kerülhet hamarosan napvilágra. Mit gondol erről?

Gulyás Gergely: nem tudok erről semmit, amennyire minisztertársaimat ismerem.

EU-bírósági döntés - Mely uniós források felhasználására vonatkozhat egy-egy eljárás?

Gulyás Gergely: visszamenőleges hatály biztosan nem lehet, ebben megállapodás van. Április 3. előtt nem lesz aláírási ceremónia, pillanatnyilag viszont nincs olyan forrás, amit Magyarországtól elvehetnének.

Van-e arról kimutatás, hogy kit nem kapták meg az szja-visszatérítést?

Gulyás Gergely: a következő folyósítási körbe azok tartoznak, akik az szja-bevallásukban veszik igénybe a kedvezményt, akik nem nyilatkoztak december 31-ig,illetve azok, akik saját maguk fizették meg az adóelőleget.

Hogyan értelmezhető Orbán Viktor azon kijelentése, hogy a baloldal is része a nemzetnek, ahogy a balsors is a Himnusznak?

Gulyás Gergely: ez az elitre vonatkozik, nem a szavazókra.

Jön-e Magyarországra Donald Trump?

Gulyás Gergely: a szóban forgó rendezvény szervezői nem mi vagyunk.

Jobb eredményre számít a népszavazásban, mint a betelepítési kvótanépszavazás idején?

Gulyás Gergely: ha meglesz az az arány, én elégedett leszek a támogatottsággal.

EU-bírósági döntés - Milyen lehetőség van a kormány kezében, hogy valamilyen válaszlépéssel éljen?

Gulyás Gergely: semmilyen, mert nincs jogorvoslati fórum.

EU-bírósági döntés - Volt-e olyan egyezség, hogy a megállapodás nem fog élesedni a választások előtt?

Gulyás Gergely: nem tud élessé válni, utána is csak akkor, ha a másik oldal kerül hatalomra.

EU-bírósági döntés - Csak feltételezik, hogy a gyermekvédelmi népszavazással függ össze?

Gulyás Gergely: négy országgal van még hátra megállapodás megkötése. Az egyik a miénk. Mától van döntési lehetősége az Európai Bizottságnak a bírósági döntés alapján. (Infostart)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s