h i r d e t é s

Fizetésképtelenné válhat Oroszország

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Fizetésképtelenné válhat Oroszország

2022. június 27. - 07:39

Vasárnap este lejárt a mintegy 100 millió dollárnyi elmaradt kötvénykifizetésre vonatkozó türelmi idő, amelyet Moszkva az ellene kirótt szankciók miatt nem tud teljesíteni.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Amennyiben a befektetők nem kapják meg a pénzüket a határidőig, akkor a kötvények vonatkozásában beáll a "nemteljesítés" esete.

EZ AZONBAN CSAK SZIMBOLIKUS ESEMÉNY LESZ, HISZEN OROSZORSZÁG A BÜNTETŐINTÉZKEDÉSEK MIATT SZÁMOS MÁS TERÜLETEN SEM TUDJA TELJESÍTENI KÖTELEZETTSÉGEIT.

Mégis jelzi, hogy a nyugati országok sikeresen tudták szűkíteni az oroszok mozgásterét egészen odáig, hogy igen valószínű legyen a fizetésképtelenség. Ilyenre egyébként 1918 óta nem volt példa, akkor a bolsevik hatalom tagadta meg a cári időszak idején felhalmozott adósság törlesztését.

OROSZORSZÁG AZ UTÓBBI HÓNAPOKBAN KÖZEL KERÜLT MÁR A FIZETÉSKÉPTELENSÉGHEZ, AZONBAN KÉPES VOLT MEGOLDÁSOKAT TALÁLNI ANNAK ELKERÜLÉSÉRE. A NYUGATI ORSZÁGOK AZONBAN MOSTANRA BEZÁRTAK SZINTE MINDEN KISKAPUT.

A mostani helyzet abból a szempontból mindenképp rendhagyó, hogy Moszkva hajlandó és képes is lenne fizetni, a szankciók miatt azonban ez gyakorlatilag lehetetlen. Jelen esetben ugyanis a hitelminősítőknek kellene egy nemteljesítő nyilatkozatot kiadni a kötvényeket illetően, azonban a szankciók miatt erre nincs lehetőségük. A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a kötvénytulajdonosok kivárják, hogy a háború véget érjen, abban a reményben, hogy azt követően Moszkva már képes lesz fizetni nekik.

Anton Szilujanov orosz pénzügyminiszter "vis maiorra" hivatkozott az eset kapcsán, és "bohózatnak" nevezte a kialakult helyzetet. (Bloomberg) / Portfolio


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s