h i r d e t é s

Esztergom készül az államalapítás ünnepére, de még hogy!

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Esztergom készül az államalapítás ünnepére, de még hogy!

2020. augusztus 07. - 09:40

 

1038. augusztus 15-én hunyt el Magyarország első keresztény uralkodója, az államalapító Szent István király. István, vagyis eredeti nevén Vajk, Géza fejedelem egyetlen fiúgyermeke volt, aki vélhetően Esztergomban látta meg a napvilágot, 975 táján.

A rövid történelmi kitekintő után ugorjunk 982 évet az időben, de maradjunk Esztergomban.

Esztergom lázasan készül "szt. István napi fesztivál" néven a nevezetes évfordulóra. A programok szervezését némiképp megnehezíti a koronavírus és a következtében hatályos kormányrendelet, amely tiltja az 500 főnél nagyobb zenés-táncos rendezvények megtartását. Ennek okán lassan-lassan betérdel a teljes magyar zenei háttéripar. Keresem az értelmet a szabályozásban, hogy miért és mitől tűnik a jogalkotó számára 499 főig biztonságosnak koronavírus-járvány alatt egy rendezvény. 499 főig nem terjed a vírus?

De visszatérve a "szt. István napi fesztivál"-hoz. Hernádi Ádám polgármester és a vele együtt szavazó Tóth Tamás Béla, Simonné Cserép Krisztina, Erős Gábor, Torma László, Dr. Alberti Péter, Bánhidy András és Kovács Tamás fideszes képviselő asszonyok és urak úgy határoztak a mai rendkívüli testületi ülésen, hogy Esztergom a koronavírus-járvány okán nem szervez semmilyen zenés-táncos programot. Ezért döntöttek úgy, hogy megszavaznak 10 millió forint támogatást annak a milliárdos vállalkozónak, aki viszont igen.

"Kollektív felelősség" - olyan nem létezik

Hernádi Ádám polgármester érvelése szerint így, hogy ő és a fideszes többség nem szervez semmit, nincs is felelősségük abban, ha esetleg az általuk szponzorált rendezvényen akár egyetlen ember is megfertőződik.
A megszavazott 10 millió forintból 5 darab 500 fős, zárt körű rendezvényt fognak tartani, kiválasztott közönséggel. Ezt bizonyítja az a szinte már, a megvesztegetés határát súroló momentum, miszerint az ülésteremben névre szóló boríték várt több ellenzéki képviselőt is. A borítékokban 4 darab jegy volt azokra a koncertekre, amelynek önkormányzati támogatásáról a mai ülésen született döntés.

Miután a polgármester megjogászkodta a felelősség kérdését, kiderült, hogy Esztergomban, Magyarország első fővárosa, Szent István halálának évfordulóján este 21 órától a Punnany Massif koncerttel emlékezik.
Nem lebecsülve a zenekar munkásságát és a hazai könnyűzenében elfoglalt helyét, azért ezen a ponton volt képviselő, aki becsuklott.

Dr. Alberi Péter képviselő kiemelte, hogy augusztus 15-én méltóképpen fog emlékezni Esztergom, ezért is kell támogatnia az önkormányzatnak a rendezvényt.

Nos a Punnany Massif és Szűz Mária nem is lehetne messzebb egymástól. Ezen a napon van Nagyboldogasszony napja. Szent István királyunk az országot Szűz Mária oltalmába ajánlotta. Ez is jól mutatja a Fidesz kulturáltsági fokát a valóságban és Esztergomban.

"A Szent István Napi Zenei Fesztivál augusztus 15.-22.-a között fergeteges koncertekkel várja a zenerajongókat."

Bádi Gábor hangsúlyozta, hogy nem a rendezvényekkel van a probléma, hanem azzal, hogy bármikor berobbanhat a koronavírus második hulláma. Ezt nem ő mondja, hanem ezzel van tele a kormányzati kommunikáció és újabban migránsokkal is, ezt meg én mondom. Éppen csütörtökön jelentett a Koronavírus sajtóközpont olyan magas fertőzésszámot, amilyenre május óta nem volt példa.

16 nap után elismerte a Suzuki gyár, hogy két koronavírusos dolgozójuk van.
Sopronban családi rendezvényt tartottak nemrég, amelynek következményeként 36 igazolt fertőzöttről számolt be a köztévé augusztus 2-án, és a fertőzést egészen Hajdú-Bihar megyéig sikerült elvinni, tekintettel arra, hogy a 36 megfertőzött személyből 22 ebben a megyében él. Mindezek tetejébe még 127 ember karanténba is került.


Pirossal szegélyeztük a fizetős koncert helyszínt és zölddel jelöltük azt a területet, ahonnan jegy nélkül látható és hallható bármi, ami a kerítésen belül történik. - Forrás: Google Earth

Mindezzel csak arra próbált utalni Bádi Gábor, hogy a jelek szerint éppen az ilyen kisebb csoportos rendezvény vált koronavírus-gócpontokká. Továbbá, aki járt már Esztergomban a Prímás-szigeten koncerten, az pontosan tudja, hogy számos pontja van a környéknek, ahonnan nem csak jól hallható, hanem kifejezetten jól látható is az éppen zajló koncert, hogy jegyet sem kell rá venni. Éppen ezért borítékolható a programoknak helyszínt biztosító Rugby Club Hotel környékén a tömeg, hacsak a rendőrség és a polgárőrség le nem zárja a területet.

Cserép János Facebook posztban írta meg véleményét a csütörtökön történtekről, lapunknak bővebben is beszámolt a történtekről.

Az testületi ülésen szót is kért a "repi jegyekkel" kapcsolatban, amelyeket egyébként sem ő, sem Bádi Gábor képviselőtársa nem fogadott el.

Elmondta, hogy azzal az égvilágon semmi baj nincsen, ha egy milliárdos vállalkozó támogat egy politikust, ahogy ezt Neuzer András tette Hernádi Ádámmal. "A baj ott van, amikor a politikus közpénzből hálálja meg a kampányban nyújtott segítséget. 5 darab 500 fős rendezvény, 10 millió forintért, résztvevőként 4000 forintért.
Ez összegre pontosan annyi, amennyit Esztergom a nagycsaládosoknak és a nyugdíjasoknak szokott adni húsvétkor. De szigorúan múlt időben, mert idén erre már nem jutott a lendületből és a költségvetésből.
Jut helyette Tankcsapdára, Punnany Massifra, 500 kiemelt V.I.P. bulikázásra.
"

A szeretgomos képviselők felszólalásai nem arattak osztatlan sikert a fideszesek között. Dr. Alberti Péter például Bádi Gábor felszólalásával kapcsolatban azt nem értette, hogy miért nem látja az intézkedés mögött a jó szándékot, hogy a kormány segíteni akar. Tóth Tamás Béla pedig arról elmélkedett, hogy az önkormányzat által szponzorált, de nem rendezett programok pedig munkát adnak a zenei háttériparban dolgozóknak.

A két képviselő továbbra sem értette meg, hogy nem a rendezvényekkel van a gond, hanem a koronavírussal. Ezzel kapcsolatban az egyik fideszes képviselő meg is jegyezte, hogy "1-2 fertőzött nem számít".

És ezzel a történetnek még nincs vége

2020. szeptember 12-én esztergomi zenekarok egésznapos fesztivált tartanak, amelynek bevételét az esztergomi kórháznak ajánlják fel. Ide a belépő nem 4000, hanem 3000 forint lesz és úgy tudjuk, hogy ezt a rendezvényt nem támogatja az önkormányzat.

Frissítés (2020. augusztus 7. 9:49)

A testületés ülésről készült videófelvételt ide kattintva lehet megnézni (12 perctől) >>


 

Kommentek

h i r d e t é s