h i r d e t é s

Először alaptörvénymódosítás, majd miniszteri eskü

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Először alaptörvénymódosítás, majd miniszteri eskü

2022. május 24. - 08:45

A módisítás felhatalmazza a kormányt, hogy veszélyhelyzetet hirdessen a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetén is.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Soós Lajos

A 11 órakor kezdődő ülésen a napirend előtti felszólalások után fogadhatják el a képviselők az egyes törvényeknek a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló törvényhez kapcsolódó módosítását, amely a minisztériumi feladat- és hatásköröket érinti.

A parlament dönt a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet megszűnése után a szabályozási átmenet egyértelmű és kiszámítható legyen.

Határoz a parlament a Magyarország Alaptörvényének tizedik módosításáról és azzal összefüggésben a katasztrófavédelmi törvény megváltoztatásáról. Ez a két előterjesztés kezdeményezi lehetővé tenni, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdessen a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetén is.

A határozathozatalok után hosszabb szünet következik, majd 16 óra után lesz a miniszterek eskütétele.

A minisztert a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki, ezért ismertetik Novák Katalin államfő átiratát a miniszterek kinevezéséről. Ezt követően Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az Országgyűlésben, bemutatja kormányának tagjait, akik a parlament előtt esküt tesznek.

Az új Alaptörvény-módosítást Varga Judit nyújtotta be és ugyan több oldalról megközelítve is próbált a miniszter érvelni a lépés szükségessége mellett, ám a legvalószínűbb mégis az, hogy a május végén megszűnő járvány-veszélyhelyzet utáni rendeleti kormányzás fenntartása a legfontosabb szempont, bár ezt Varga nem említette. (MTI) / hvg.hu


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky