h i r d e t é s

Donald Trump és Joe Biden első vitájához hasonló még nem volt Amerikában

Olvasási idő
8perc
Eddig olvastam

Donald Trump és Joe Biden első vitájához hasonló még nem volt Amerikában

2020. szeptember 30. - 06:30

 

Ma hajnalban lezajlott az első elnökjelölti vita Amerikában, amelyről a Portfolio élőben tudósított.

Donald Trump és Joe Biden - Forrás: freep.com

A vitát Donald Trump dominálta, de Joe Biden abszolút felülmúlta a várakozásokat, és Trumppal ellentétben hatékonyan át tudta adni az üzenetet. A vita rendkívül kaotikus volt, a felek az első perctől kezdve egymás szavába vágtak, gyakran személyeskedtek, és nem ritkán sértegették egymást. Biden egy ponton bohócnak nevezte Trumpot, a republikánus elnök pedig hazug gazembereknek nevezte a demokratákat. Volt pillanat, amikor a moderátornak a hangját felemelve kellett lecsillapítania a feleket.

A moderátor, Chris Wallace mosolyogva jegyezte meg, hogy nagyon érdekes volt az előző másfél óra, és megköszönte a feleknek a részvételt.

Donald Trump és Joe Biden első vitáját Clevelandben tartották

Alig pár perc kellett, és Biden máris megkapta a "szocialista" vádat Trumptól

Az első percekben a felek megadták egymásnak a tiszteletet, Trump keresztnevén szólítja Bident, és mindketten megköszönték egymásnak a részvételt. A legfelső bírósági kinevezéssel kapcsolatban Trump elmondta, hogy mivel ő az elnök, joga van kineveznie a pozícióra bárkit, Joe Biden pedig azt kifogásolta, hogy a kinevezésnek a választás után kellett volna megtörténnie.

A baráti hangnem nagyjából egy percig tartott ki, a vita ezután gyorsan elszaladt, az első percekben a koronavírustól kezdve a gazdaságon szóba került minden, és a felek nagyjából 10 másodpercenként vágnak egymás szavába - főleg Trum, aki gyakran a kérdést sem engedi feltenni a moderátornak, Wallacenak. Trump a szokásos agresszív stílusában vitázik, és az egyik ponton Bidennel szembe elsütötte, hogy

"Joe, a pártod egyre szocialistább, és te is ebbe az irányba tartasz."

Az egészségügy is szóba került

Bident szembesítette a moderátor azzal a váddal, hogy a pártja célja, hogy az állam átvegye az irányítást az egészségügy felett. Biden válaszul kifejtette, hogy ilyen szándéka nincs, és az egészségügyi ellátás a legtöbb ember számára változatlan maradna, csak a szegények számára szélesítenék ki.

A demokrata jelölt szerint Trumpnak nincs ötlete az egészségügyről, 10 millió embertől vette el az ingyenes juttatást, míg Trump erre úgy reagált, hogy az Obamacare egyszerűen túl drága volt, ezért abban a formában meg kellett szüntetni, és az ő módosítása olcsóbb egészségügyi ellátást eredményezett.

Az Egyesült Államokat érintette a legmélyebben a koronavírus-járvány, és a szakértők szerint még több hónap, mire visszatérünk a normális élethez - vezette fel a moderátor. Wallace azt kérdezte a jelöltektől, hogy miért bízzanak bennük jobban a választók, mint a másikban.

Biden kezdi a vitát, Trump gúnyosan odaszólt neki még a beszéde megkezdése előtt: "Sok szerencsét!"

Trump szemmel láthatóan arra épít, hogy közbeszólásaival megzavarja Bident, és az első szekcióban ez sikerült is neki.

Biden szerint Trumpnak nincs ötlete

A demokrata jelölt elmondta, hogy a koronavírust Trump elhibázottan kezelte, és nincs ötlete továbbra sem. A demokrata jelölt elmondta továbbá, hogy az ő javaslata világos a válságkezelésre. Az elnök ezúttal először nem vágott ellenfele szavába.

Trump elmondta, hogy amennyiben Biden irányította volna a válságkezelést, többen meghaltak volna. Trump szerint ő rendkívül jól kezelte a válságot, és ezt a szakértők is megerősítették. Szerinte csak a "fake news" állította, hogy elrontotta a válságkezelést.

Biden ezen a ponton hangosan felnevetett. Trump Biden szemére vetette, hogy a H1N1-et sem kezelte jól alelnöki ciklusa idején. Trump egyébként úgy érvelt, hogy az indiai, kínai, orosz koronavírus-számok megbízhatatlanok, ezért nem lehet összehasonlítani a számokat.

A vakcináról kérdezték Trumpot

A kampányban az elnök a vakcina korai megjelenését ígérte, a moderátor megkérdezte, hogy a tudomány állításával szemben miért jelentette ki, hogy hamar megjelenik. Trump szerint ő folyamatosan egyeztet a vállalatokkal, és ez alapján fogalmaz meg véleményt.

A maszkhasználat is szóba került

Biden szerint ha mindenki viselt volna maszkot tavasz óta, akkor százezer életeket lehetett volna megmenteni. Trump szerint Fauci is azt állította korábban, hogy a maszk nem jó, majd máshogy gondolta, egyébként ő maga nincs a maszkviselés ellen.

A moderátor felvetette, hogy Trump nagy kampányeseményeket tartott, Biden viszon kisebbeket - itt Trump közbevágott, hogy "azokon nem vett részt senki". Ezen a ponton a moderátor és Biden is felnevetett. Biden szerint Trump teljesen felelőtlen a szociális távolságtartási szabályokban, Trump erre úgy vágott vissza, hogy "ha te tudnál mozgósítani, te is rendeztél volna ekkora eseményeket, de a te eseményed senkit nem érdekel."

Trump azzal védekezett az eseményekkel kapcsolatban, hogy a reptereken és egyéb helyen is sokan megjelennek.

A gazdaság kerül szóba

Trump szerint le kellett zárni a koronavírus-járvány legelején, mert Kínából megérkezett a vírus (a Kína-pestis, ahogy ő nevezi), de kséőbb újra kellett nyitni. Szerinte Biden újra lezárná az országot, és emiatt is sokan halnának meg például alkoholizmusban. Trump szerint az emberek tudják, mit csinálnak, betartják a távolságtartási szabályokat, ezért nem fair őket bezárni, ennek súlyos társadalmi következménye lenne. Trump szerint "ez a srác lezárná az egész országot, tönkretenné az országot" - többször is elmondta ezt.

Biden szerint a milliárdosok nagyon jól jártak a koronavírus-válságon, de a kisemberek rosszul élnek a járvány alatt. Biden közvetlenül a dolgozó réteghez szólt, és a kamerába nézett. A jelölt szerint azok az emberek veszítették el az állásukat, akik a frontvonalban dolgoznak. Kijelentette, hogy Trump nem tudta biztosítani az iskolák biztonságos nyitva tartását, ezért kell őket zárva tartani.

Trump szerint az emberek szeretnének normálisan élni, most Biden vágott a szavába: "az emberek szeretnének egészségesek maradni."

Trump adózása

Amikor megkérdezték Trumpot, hogy mennyi adót fizetett, az elnök úgy válaszolt, hogy "több millió dollárt." Elmondta továbbá, hogy a demokraták döntöttek arról az adótörvényről, amely kedvezményeket ad a vállalatoknak.

Biden szerint Trump kevesebb adót fizet, mint egy iskolai tanár. Biden szerint Trump azt gondolja, hogy okos, amiért ki tudja használni a kedvezményeket, de Biden ezeket saját bevallása szerint megszüntetné. "Te vagy a legrosszabb elnök, akit valaha láttunk!" - mondta Biden.

Biden egyszerűen lebohócozta Trumpot

Trump arról beszélt, hogy jelentős kilábalás volt a válságban, már 700 ezer munkahelyet teremtett. Biden szerint szó sincs ilyesmiről. A demokrata jelölt előjött Kínával, szerinte rossz alkut kötöttek velük, és Amerikának sosem volt akkora kereskedelmi deficitje, mint most.

Biden emellett szóba ejtette a "buy American" tervét,a amely az amerikai termékek vásárlását ösztönözné. Biden erélyesen védi az álláspontját és hatásosan fogalmazza meg az üzenetét.

Trump Kínával kapcsolatban felemelte a hangját, és számonkérte Bidenen, hogy a fiának üzletei voltak Kínával. A demokrata jelölt erre válaszul elmondta, hogy a fia fair üzleteket kötött, nincs mit takargatnia, valamint bohócnak nevezte Trumpot.

"Ez nem a családomról szólt" - védekezett Biden.

Itt a vita teljesen kicsúszott a moderátor irányításából, rá kellett kiáltania a jelöltekre, miután megállás nélkül beszéltek mind a hárman egyszerre. A moderátornak újra el kellett mondania a szabályokat, és megkérte a jelölteket, hogy tartsák tiszteletben egymás két percét. Trump már ekkor közbevágott, amire Biden nevetéssel reagált.

Biden gyakran nevet fel Trump egyes kijelentéseinél, láthatóan tudatosan használja ezt az eszközt.

Trump nem bírta ki, hogy ne vágjon Biden szavába

A faji tüntetésekről volt szó, Biden Trump szemére vetette az oszlatásokat, Trump ezen a ponton ismét Biden szavába vágott, holott a moderátor alig egy perce kérte meg a feleket egymás felvezető két percének tiszteletben tartására.

Biden szerint ártatlanok haltak meg a tüntetéssorozatban, és megint felvetette, hogy Trump bevetette volna a hadsereget is. Trump erre úgy reagált, hogy "megtehette volna, de nem tette." Azzal válaszolt Trump, hogy ott volt a legrosszabb a helyzet, ahol demokraták vannak hatalmon (Clevelandet említette például), szerinte a demokrata irányítású városok sokkal rosszabb helyzetben vannak. Biden szerint az erőszakos cselekmények 17%-a történt a demokraták által irányított városokban, és Trump állítására úgy reagált, hogy "Uram isten, ez nem igaz!"

Trump szerint a faji tüntetéseket Biden arra használja fel, hogy radikális baloldali szavazókat szerezzen.

Miért válasszák meg Önt elnöknek? - hangzott el a kérdés

Trump úgy válaszolt, hogy még egyetlen elnök sem volt, aki annyit tett volna, mint ő, az impeachment ellenére. Remek volt a gazdasági teljesítmény a koronavírus ellenére, szerinte az egészségügyi rendszert is rendbe tette, és megemlítette rengeteg bírát nevezett ki, mert Obama és alelnöke (Biden) 180-nál több betöltetlen helyet hagyott hátra, ezért sem lehet jó elnök.

Biden szerint Trump idején "erőszakosabbak, szegényebbek, megosztottabbak, gyengébbek és betegebbek" lettünk, míg az ő alelnöksége alatt mind ez nem így volt, és sikeresen kezelte a válságot.

Ekkor Biden "Putyin kiskutyájának" mevezte Trump elnököt.

Trump ismét közbevágott, ezért sokadszorra figyelmeztetnie kellett: ő is elfogadta a vitázási szabályokat, ezért ne avatkozzon közbe. Trump úgy válaszolt, hogy "ő sem tartja meg sosem a szavát."

A klímaváltozásról van szó

Trump elmondta, hogy tiszta levegőt szeretne, és utalt a kaliforniai erdőtüzekre. Biden saját álláspontját hangoztatta, amely szerint megvalósítaná a klímaváltozási terveit, amely Trump szerint túl sokba kerülne.

Biden kijelentette, hogy visszalépne a Párizsi klímaegyezménybe, és szerinte dollármilliárdokat költünk a klímaváltozás hatásainak mérséklésére és a károkra (például hurrikánok okzota károkra). Biden szerint Trump ehelyett azt javasolta, hogy atmombombát dobjanak a hurrikánra - Trump ezt hazugságnak nevezte.

Trump indulatos közbevágott, kérdezve Bidentől, hogy több tízéves szenátusi ideje alatt miért nem tett semmit? Trump emellett felháborodott Biden korábbi kijelentésén, és azt mondta, hogy ő ilyet nem mondott, ezt csak ezek a "hazug gazemberek találták ki."

Biden szerint Trump egyszerűen fél az eredménytől

Wallace közbeveti, hogy nem a csalás a legnagyobb probléma a levélszavazatokkal, hanem az, hogy a lakosság gyakran nem tudja kitölteni rendesen a lapot. Trump szerint ha 80 millió levélszavazat van, akkor sok elveszhet, és erre volt is már példa.

A moderátornak ismét közbe kellett avatkoznia, megint kiabálásba torkollt a vita.

Trump szerint akár hónapok is eltelhetnek, mire kiderül, hogy ki az elnök.

Trump arra biztatja szavazóit, hogy menjenek el szavazni. Trump szerint ez alapvetően tiszta szavazás lesz, de ha azt látja, hogy tízezrével manipulálják a szavazólapokat, akkor nem fogja azt elfogadni. Trump szerint korában előfordult a levélszavazatoknál, hogy tömegével találtak Trumpra leadott voksokat a kukában. Biden ezzel szemben kifejtette, hogy bízik a választások tisztaságában. Szerinte Trump nem tudja, mit beszél.

"Én elfogadom az eredményt, bármi is lesz. És tudják, ha minden szavazatot megszámolnak, akkor ő is elfogadja az eredményt. Mert akkor vége lesz a történetnek." - zárta le mondanivalóját rendkívül hatásosan Biden.

portfolio.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s