h i r d e t é s

Csernobilban izzani kezdett a szarkofág alá temett reaktor

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Csernobilban izzani kezdett a szarkofág alá temett reaktor

2021. május 09. - 13:44

 

Újabb világméretű katasztrófára készülhetünk?

A felrobban csernobili reaktor a szarkofág alatt - Forrás: PJOTR ​​SZIVKOV / TASS / GETTY IMAGES

Science információ szerint újra hasadási folyamatok kezdődtek a szarkofág borította reaktorcsarnokban. Úgy tűnik, hogy a nukleáris reakciók spontán módon indultak el a pajzs belsejében, valószínűleg az üzemanyag kiszáradása következtében, bár a pontos ok még mindig nem tisztázott.

"Olyan ez, mint a parázs egy grillben. Mivel a víz folyamatosan csökken, félni kell, hogy a hasadási reakció hatványozottan felgyorsul, ami az atomenergia ellenőrizetlen felszabadításához vezethet" - mondta Neil Hyatt, a Sheffieldi Egyetem nukleáris anyagokkal foglalkozó vegyésze.

Maxim Saveliev, egy ukrán atomerőmű-intézet munkatársa elmondta, hogy a neutronok száma lassan növekszik, a vezetőknek még van néhány évük, hogy kitalálják, hogyan állítsák meg a súlyos fenyegetést.

"Sok a bizonytalanság, de nem zárhatjuk ki egy baleset lehetőségét"- mondta Saveliev.

Amikor 1986. április 26-án a négyes számú reaktor teljesen összeomlott, a pusztító radioaktív hatás Skandináviában, Svájcban, Görögországban, Olaszországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban is érezhető volt. Az atomkatasztrófa után több mint 100 ezer ember kénytelen volt elhagyni az otthonát, ahova soha nem térhettek vissza. (The Sun) / Noizz


 

Kommentek

h i r d e t é s