h i r d e t é s

Célzott terrortámadásban ölték meg Irán legfontosabb nukleáris tudósát

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Célzott terrortámadásban ölték meg Irán legfontosabb nukleáris tudósát

2020. november 27. - 17:11

 

Irán védelmi minisztériuma jelentette be, hogy meggyilkolták az egyik legfontosabb szakemberüket, aki állítólag egy katonai atomprogramot vezetett a 2000-es évek elején.

Forrás: Reza Khaasteh/Twitter

Az Al Jazeera beszámolója szerint az iráni tudóst pénteken gyilkolták meg, aki az Iszlám Köztársaság katonai atomprogramjáért felet, amíg az a 2000-es évek elején fel nem oszlott. A hivatalos tájékoztatás úgy szólt, hogy az orvosi csapatnak nem sikerült újraélesztenie a szakembert.

A hírt az iráni állami televízióban erősítették meg a helyi fegyveres erők. Izrael egyelőre nem kommentálta Mohsen Fakhrizadeh meggyilkolását, akiről Benjamin Netanyahu miniszerelnök azt mondta: "Emlékezzenek erre a névre."

Izraelt régóta gyanúsítják azzal, hogy egy közel egy évtizeddel ezelőtt célzott támadásokat hajtott végre iráni nukleáris tudósok ellen. A Fars hírügynökség szerint a mostani támadás Absardban történt, egy kis városban Teherántól keletre.

A közlemény megemlíti, hogy a szemtanúk robbanást, majd gépfegyverek hangját hallották. A támadásban egy autót céloztak meg, amiben Fakhrizadeh ült. A sebesültek között voltak Fakhrizadeh testőrei is, akiket egy helyi kórházba szállítottak.

Az internetre kikerült képek és videók alapján az autón több golyó ütötte lyuk is keletkezett a szélvédőn, valamint az úton vérfoltokat láttak. Pillanatnyilag egyetlen egy csoport sem vállalta magára a felelősséget a támadásért.

Fakhrizadeh volt az, aki Irán Amad (Remény) névre keresztelt programját vezette. Izrael és a Nyugat állítása szerint ez egy katonai művelet volt, mely egy atomfegyver Iránban való megépítésének lehetőségét vizsgálta. A program a 2000-es évek elején ért vége, de az ellenőrök most figyelem alá vették az iráni nukleáris telephelyeket.

Az RT arról ír, hogy a tudós a kórházba szállítását követően halt meg, aki egy lövöldözésben vesztette életét. Állítólag egy öngyilkos támadó vette célba az autót a város bejáratánál, majd miután a jármű megállt, tűzharc alakult ki a testőrök és a támadók között. Az IFP hírügynökség több halottról ír, de ezt egyelőre hivatalosan nem erősítették meg.

Javad Zarif külügyminiszter az elsők között reagált, és azt mondta, hogy terrortámadásban halt meg a az iráni tudós, és azzal vádolta Izraelt, hogy az ország valamilyen módon szerepet játszhatott a gyilkosságban. A támadás képeit elnézve, több kérdés is adódik, bár a részletek nem ismerek. Az azonban mindenképpen furcsa lehet, hogy ha valaki ennyire fontos személy, miért nem egy páncélozott járműben utaznak. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s