h i r d e t é s

A "rezsicsökkentés egy hazugság, amit szemfényvesztésre használnak"

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A "rezsicsökkentés egy hazugság, amit szemfényvesztésre használnak"

2020. április 14. - 18:18

 

Bősz Anett és Tállai András vitatkoztak ezen kijelentésről az Országgyűlésben

Bősz Anett és Tállai András

"Tervezi-e a kormány az áram és a gáz hazai árát a világpiaci árzuhanáshoz igazítani?" - kérdezte Bősz Anett a Magyar Liberális Párt - Liberálisok elnöke, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese a kormányt.

"Az áram világpiaci ára csaknem 80%-al alacsonyabb, mint amennyit a magyarok fizetnek érte jelen pillanatban. A benzinárak zuhanásával találkoztak a magyarok, azonban a rögzített közműszolgáltatói díjakon keresztül az Önök kormánya nemhogy könnyítene a magyarok helyzetén, de egyenesen elveszik az emberek pénzét ebben az időszakban is, amikor a legtöbb háztartás kiemelten nehéz helyzetbe került. A kormány rezsicsökkentést hirdetett, mondván így tudja alacsonyan tartani az áram, a gáz és a víz árát. Ma az áramért másfélszer, a gázért majdnem ötször annyit kell fizetni itthon, mintha a világpiaci árral találkozhatnának a magyar fogyasztók."

Tállai András, a Pénzügyminisztérum államtitkára válaszában arra hívta fel a  figyelmet, hogy nem a pénzügyminiszter, hanem az innovációs és technológiai miniszter hatáskörébe tartozik az energiaárak kérdése.
Elmondta: a kőolajárak alakulása kismértékben befolyásolja az áram- és a földgázárak alakulását, az ár jelentős részét a rendszerhasználati díjak teszik ki.

"Kívánják-e feloldani a hatóságilag rögzített árakat? Értem én a járulékos költségeket, értem a közműszolgáltatók költségeit, de nem indokolja azt, hogy a magyarok jelen pillanatban közel ötször annyit fizetnek az áramért, mint amennyit a világpiaci ár megkívánna. Tisztelt Államtitkár Úr nekem ebben állt a kérdésem, és ön az iménti válaszával azt bizonyította csak be, hogy a rezsicsökkentés egész egyszerűen egy hazugság, amit szemfényvesztésre használnak itt a magyar fogyasztók körében."


 

Kommentek

h i r d e t é s