h i r d e t é s

A NASA űrszonája 321 millió kilométerre a Földtől, mintát vett egy aszteroidából - VIDEÓ

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A NASA űrszonája 321 millió kilométerre a Földtől, mintát vett egy aszteroidából - VIDEÓ

2020. október 22. - 14:18

 

Sikeres volt a NASA küldetése a Bennu nevű aszteroidánál, a mintákkal úton van haza az űrszonda.

Forrás: WJLA

Éveket kellett várni azokra a másodpercekre, amelyek szerdán meghozták a NASA történelmi küldetésének sikerét. Az Osiris-REx nevű űrszonda sikerrel közelítette meg, majd vett mintát egy robotkar segítségével abból az aszteroidából, ami a Földtől nagyjából 321 millió kilométerre található.

Az Osiris-REx a Bennu felszíne felett egy méterrel állt meg, majd kinyújtotta a 30 centiméter átmérőjű robotkarját, hogy elvégezze a rá bízott feladatot. A művelet az amerikai űrkutatási hivatal szerint alig hat másodpercig tartott, azután újra emelkedni kezdett az űrszonda. A manővert a robotnak egyedül kellett elvégeznie, így amellett, hogy egy rövid ideig a tudósok sem tudtak beavatkozni a misszióba, azt sem lehetett tudni, hogy egyáltalán sikerrel járt-e a szerkezet.

A szakemberek három kamerát szereltek az Osiris-REx-re, hogy megnézzék, pontosan mi történt a küldetés során. Ezek közül az egyik akkor kapcsolt be, amikor 25 méterrel a felszín felett járt az egység, majd egészen addig dokumentálta az eseményeket, amíg 13 méter magasra nem jutott a mintavétel után.

A mintavétel pillanatáról egy külön GIF-et is készített a NASA.

A szondát 2016-ban indították útjára, de két évig csak keringett az aszteroida körül, hogy optimális helyszínt keressen a későbbi manőverhez.

A begyűjtött mintákat visszahozza majd a Földre, hogy elemezni tudják a kutatók. (hvg.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s