h i r d e t é s

A munkáltatók kötelezővé tehetik az oltást

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A munkáltatók kötelezővé tehetik az oltást

2021. október 28. - 12:04

 

A hétközi kormányülésen elhangzottakról tájékoztat a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Jöhet a munkahelyen kötelező oltás és bejelentettek még számos intézkedést.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2021. október 28-án. - Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az operatív törzs javaslatai alapján, orvosokkal, szakemberekkel, a Nemzeti Népegészségügyi Központtal konzultálva döntöttek.

Három intézkedést hozott a kormány a szerdai rendes kormányülésen, mizután áttekintették az egyre romló járványügyi helyzetet – közölte a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Mint mondta, az operatív törzs javaslatai alapján, orvosokkal, szakemberekkel, a Nemzeti Népegészségügyi Központtal konzultálva döntöttek a következőkről:

  1. A Munkaadók szervezeteinek javaslatára a cégek, a munkáltatók előírhatják a védőoltást munkavállalóik számára, amennyiben azt szükségesnek látják.
  2. A közösségi közlekedésben november elsejétől kötelező lesz a maszkviselés.   
  3. A kórházakban látogatási tilalmat rendeltek el, a szociális intézményekben pedig az intézményvezetőket hatalmazták fel, hogy ők rendeljenek el látogatási tilalmat, szükség esetén.

Gulyás Gergely elmondta, a kormány szerint továbbra is az oltás az egyetlen, ami megvéd a koronavírustól. A csütörtök reggeli járványügyi adatokat ismertetve hozzátette: az  előrejelzések szerint a negyedik hullámban Magyarországon is ugrásszerűen emelkednek a fertőzések, a kórházban ápoltak száma kisebb mértékben, de nőni fog. Szakemberek szerint lélegeztetőgépre is kevesebben kerülnek majd és kevesebben fognak meghalni, mint a korábbi hullámok idején.

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, a munkaadók egyelőre két oltást tehetnek kötelezővé a dolgozóik számára. Ahogy az állami szektorban, úgy a magánszférában is felmentést kaphat, akik a vakcinával szembeni ellenjavallattal, orvosi igazolással rendelkeznek. Kifejtette azt is, hogy aki nem tesz eleget munkaadója felszólításának, és nem oltatja be magát, az egy év fizetésnélküli szabadságra küldhető, majd munkaviszonya is megszüntethetővé válik. 

A kormányinfón az egyre emelkedő, 500 forint fölötti benzinárral kapcsolatban elhangzott, hogy a kabinet folyamatosan elemzi azt, hogy az üzemanyagárak milyen terhet jelentenek a lakosságnak. A kancelláriaminiszter azonban megjegyezte, ők 2010 óta nem emelték a jövedéki adót, azt az elődeik tették meg. Az árak befagyasztásán egyelőre nem gondolkodnak.

Gulyás Gergely a Gyurcsány-filmről is véleményt mondott: „láttam és jó film”. Az október 23-i Békemenet kapcsán eléggé lekezelően beszélt az ellenzék nagygyűléséről, szerinte „három és fél éve nem volt Békemenet, és már sokan várták. Csak az a kérdés, hogy a részvételben 30-, 40- vagy 50-szeres-e a szorzó az ellenzékihez képest”. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s