h i r d e t é s

A MOB közgyűlése leváltotta Kulcsár Krisztián elnököt

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

A MOB közgyűlése leváltotta Kulcsár Krisztián elnököt

2021. december 30. - 14:38

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) csütörtöki rendkívüli közgyűlésén az 51-ből megjelent 43 tag többsége megvonta a bizalmat Kulcsár Krisztián elnöktől.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke lemondott posztjáról - Fotó: MTI/Illyés Tibor

A bizalmi szavazást maga az elnök kezdeményezte, miután többek között a szeptemberben életbe lépett alapszabály-módosítás miatt a tagság részéről számos bírálatot kapott, az elnökség és a MOB-ból kirekesztett szervezetek pedig lemondásra szólították fel.

A közgyűlés bevezetőjeként Kulcsár Krisztián elismerte, hogy kudarcot vallott, mert a tokiói sikerek és a pekingi várakozások helyett az elmúlt hetekben az ő elnöki működéséről szólnak a hírek. Úgy gondolta, az a kulturált megoldás a részéről, ha a bizalmatlansággal kapcsolatban annak a tagságnak a véleményét kéri ki, amely megválasztotta, majd elfogadta a MOB alapszabályának módosítását. Hozzátette: azért nem mondott le önként, mert az a vádak beismerését jelentette volna.

A közgyűlés elfogadta Tóth László, a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) első emberének javaslatát, így levették az elnöki beszámolót a napirendi pontok közül és nem voltak hozzászólások sem. A bizalmatlansági szavazáson a jelenlévők közül 24-en voksoltak arra, hogy a MOB elnöke távozzon, 18-an arra, hogy maradjon, egy szavazat pedig érvénytelen volt.

Kulcsár Krisztián ezután közölte, hogy január 31-ével távozik, így ha az új elnököt február 1-jéig megválasztják, ő ott lehet a pekingi téli olimpián.

Később, a közgyűlés utáni sajtótájékoztatón az MTI-nek arra a kérdésére, hogy mit csinálna másképp, azt felelte: nem az irányon változtatna, ugyanakkor hiba volt a részéről megengedni, hogy félreértelmezzék a szándékaikat, és többet beszélgetne a tagokkal arról, hogy igazából mi is történik az olimpiai bizottságnál.
"Túl nagy teret adtam azzal, hogy az átalakulási folyamat útját nem magyaráztuk el, ezzel táptalajt tudtam adni a támadásoknak, aminek ez lett a vége. Egy kis politikai bölcsesség is kellett volna" - fogalmazott. A jövőjéről egyelőre nem tudott konkrétumot mondani, azt viszont hangsúlyozta, hogy nem távolodik el a magyar olimpiai családtól, mert továbbra is a tagjának érzi magát.

Az új elnök megválasztási folyamatával kapcsolatban az MTI érdeklődésére Vékássy Bálint főtitkár azt válaszolta, hogy többféle forgatókönyv létezik. Az alapszabály szerint február 15-ig kellene összehívni az elnökválasztó közgyűlést, de a szervezetnek az az érdeke, hogy a pekingi olimpia miatt már február elejére kiírja. A döntés az elnökség kezében van, amely tájékoztatása szerint legközelebb január 12-én fog ülésezni.
A közelgő téli olimpiával kapcsolatban arról számolt be, hogy sikerült megvásárolniuk a jegyeket a magyar csapatnak, ami a járatlemondások miatt nem volt egyszerű feladat. Hozzátette: az amszterdami hosszú várakozás idejére business várót foglaltak a versenyzők számára.

"Semmi olyan nehézség nincs, amit nem találunk megoldhatónak, minden rendben lesz" - hangsúlyozta a főtitkár. (MTI)

 

Schmitt Pál: Kulcsár tehetséges sportvezető, csak rossz tanácsadókra hallgatott

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke sajnálja Kulcsár Krisztián elnök távozását.

"Krisztián egy tehetséges, több nyelvet beszélő sportvezető, de úgy érzem, hogy rossz tanácsadókra hallgatott" - fogalmazott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) magyar tagja azt követően, hogy csütörtökön a MOB közgyűlése 24 nem és 18 igen, valamint egy érvénytelen szavazat mellett megvonta a bizalmat az elnöki posztot 2017 óta betöltő Kulcsáról.

Schmitt - aki 1983 a NOB tagja - hozzátette: jövő májusban lesz 80 esztendős, így a NOB előírása szerint 2022 végéig töltheti be a posztot. Az utódlásával kapcsolatban annyit mondott: a NOB-nak 206 tagországa van, de csak 100 tagja, és vannak országok, amelyek egynél több személyt delegálnak, így nem törvényszerű, hogy az ő helyére magyar sportvezető kerül majd, hiszen a választásnál több szempontot vesznek majd figyelembe. Ugyanakkor több magyar sportvezetőt is alkalmasnak tart arra, hogy átvegye a szerepét. Felhívta a figyelmet arra, hogy a NOB a távozása után sem marad magyar tag nélkül, hiszen a sportolói bizottságban Gyurta Dániel megbízatása még további két évig szól. (MTI)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s