h i r d e t é s

A Hősök terén tüntettek az üzletek tömeges nyitásáért

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A Hősök terén tüntettek az üzletek tömeges nyitásáért

2021. január 31. - 15:27

 

Miközben a szónokok beszéltek, a rendőrök elkezdték igazoltatni a résztvevőket, mivel a rendezvény sérti a gyülekezési jogot a veszélyhelyzet idejére felfüggesztő rendeletet.

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava

Pár száz ember jelent meg a Hősök terén azon a tüntetésen, amelyet Tüntetés az életért és a szabadságért címmel hirdettek meg vasárnap délre.

A Telex tudósítása szerint a pártok közül csak a korlátozások lazítása mellett kampányoló Mi Hazánk jelent meg hivatalosan. A felszólalók a vendéglátósok, illetve a fiatalok érdekében demonstráltak, akik hónapok óta be vannak zárva, emellett a járványügyi korlátozásokat bírálták, kevesellve a bértámogatást, de sokallva annak adótartalmát, és a tömeges üzletnyitás mellett érveltek. Ecsényi Áron, a tüntetés főszervezője, a Le az Adók 75%-ával nevű libertárius törpepárt elnöke arról beszélt, hogy kommunisták a kormány intézkedései, amelyek sikerességét semmi sem igazolja.

A portál közvetítése szerint miközben szónokok beszéltek, a rendőrök elkezdték igazoltatni a résztvevőket, mivel a rendezvény sérti a gyülekezési jogot a veszélyhelyzet idejére felfüggesztő rendeletet. 

A hvg.hu pedig arról számolt be, hogy a rendőrök a maszkviselési szabályok betartását is ellenőrizték, és arról kérdezték az embereket, hogy miért vannak a helyszínen.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az e heti Kormányinfón jelentette be, hogy eddig mindössze 7 milliárd forintot utaltak ki az ágazat bértámogatásból, miközben a tárcavezető 27 milliárdos igényről beszélt. A korlátozások miatt nehéz helyzetbe került ágazatok – vendéglátás, idegenforgalom, szabadidős tevékenységek – dolgozóinak bérét felerészben átvállalja az állam, a járulékokat pedig nem kell befizetni, azonban mostanra a kormány által közölt adatokból is kiderült, hogy komoly gondok vannak ezek kifizetésével.

Az éttermek ugyan tudnak némi bevételre szert tenni az ételek házhozszállításából, a kocsmák számára azonban ez nem igazán járható út, de a mozik, a fitnesztermek vagy a színházak, cirkuszok is nagyon nehéz helyzetben vannak. Egy nagykanizsai presszó tulajdonosa be is jelentette: február 1-jén helyben fogyasztásra is kinyit, példáját pedig többen is követnék.

A kormány azonban az idő előtt kinyitó üzleteknek komoly szankciókat ígért. Pénteken meg is jelent a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely alapján első alkalommal hat hónapra, másodjára már egy évre bezárathatja „ideiglenesen” a vendéglátóhelyet a rendőrség, ha annak üzemeltetője megszegné a koronavírus-járvány miatt meghosszabbított veszélyhelyzet védelmi intézkedéseit. Ráadásul az üzemeltetőt a bezáratás időtartamára el is tiltják „a vendéglátó tevékenység végzésétől”. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s