h i r d e t é s

8 látnivaló Esztergomban, amit kár lenne kihagyni!

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

8 látnivaló Esztergomban, amit kár lenne kihagyni!

2020. július 07. - 11:43

 

Néhány napja jelent meg a hír, hogy pénzhiány miatt be kell zárnia az esztergomi turisztikai irodának és ezért mostantól csak online tudják informálni a Dumakanyar fővárosába érkező turistákat.

Lapunk igyekszik segítséget nyújtani az Ezstergomba látogatóknak és összeállítottunk mi is egy túraútvonalat, amely hűen tükrözi a Fidesz-KDNP hozzáállását, lobbierejét, fantáziáját és jövőképét. A túrán bemutatásra kerülő nevezetes épületek nem "az elmúlt nyolc évben" nyerték el mai állapotukat, ehhez jóval több időre volt szükség, legkevesebb 30 évre.

A túra nem hosszú, egy büféreggeli és a befizetett ebéd között kényelmesen teljesíthető. Igazi kultúrsokk, a lehangolódás garantált!

1. Sándor-palota

Ha Esztergomban jár, feltétlenül nézze meg az épületet, amelyet a rendszerváltás után az Alkotmánybíróság székhelyének ajánlottak fel. Nem lett alkotmánybírósági székhely és lassan összedől a magyar barokk egyik gyöngyszeme.

2. A Szemüvegkeretgyár

A több épületből álló tömb jelentős területet foglal el Esztergom belvárosában és évtizedek óta nem sikerül eldönteni, hogy mégis mi a csodát kezdjen vele a város. Az egyik utolsó ötlet az volt, hogy az épület udvarára költözik a piac. De nem költözött.

Nincs különbség, a modern épületszárnyba éppen annyira állt bele a rohadás, mint a régi épületekbe.


Ugyanaz a gyönyörűség a Simor János utca felől.

3. A Korona Szálloda vagy "ÉDÁSZ-palota"

A Prímás-szigeten át a Mária Valéria hídra vezető Lőrinc utcában 1899. május 6-án nyílt meg a patinás Korona Szálloda. Kevesen tudják, hogy a patinás épületben nyílt meg a város első mozija is. Az épület masszívan rohad és a városnak nincs mozija sem.

4. A Bástya Áruház és a rámpa

Kompott, elhanyagolt, lepukkant és meghatározó eleme 2020-ban Esztergom belvárosának.

Magyarország első fővárosának belvárosának középpontjában a Bástya-parkoló áll. Értik? Egy ezeréves város közzépontja egy térkövezett fizetőparkoló, tűzfalakkal, hátsókerítéssel és lepukkant épületekkel körülvéve.

5. A Fürdőszálló, amelyben Kossuth Lajos is megszállt

Nagyon büszke Esztergom mindenkori vezetése az épületre, amelyen szinte mindegyik képviselő-testület végez valami állagmegóvás-félét és az összes választási kampányban megígérik, hogy "majd most". Ez nagyjából 30 éve így megy.

6. A Kékfestő ház, vagyis ami még megvan belőle

A Bajcsy-Zsilinszky utca és a Czuczor Gergely utca íves találkozásánál álló sarokház, amely műemléki védelem alatt áll. 1996. agusztusában II. János Pál pápa Esztergomba látogatott. Az esemény tiszteletére az akkori városvezetés kifestette a homlokzatot, azóta pedig a természtre van bízva az épület sorsa.

Wimmer-ház

Rögtön a kékfestőház mellett áll Esztergom történelmi főutcáján ez a rom, amely szintén műemléki védelem alatt áll. Feltehetően a vakolathullás miatt építették a fedett eljárót előtte. Hanyatló, pusztuló állapotban van.

7. A Déli Kanonoksor

A Déli Kanonoksor nevű épület egy háromemeletes, hat lépcsőházból álló létesítmény a Bazilika közelében, amelynek 7500 négyzetméterén a rendszerváltás előtt a Medicor egyik gyáregysége működött.

A műemléképület hasznosítását évek óta nem sikerült megoldani. Az ingatlan 1998-ban néhány millió forintért került a város tulajdonába, a tervek szerint az épület a felújítást követően oktatási funkciót kapott volna. A beruházás 2010-ben kezdődött el, de elszámolási viták miatt abbamaradt.

8. Szemben a Bazilikával áll a volt Balassa iskola épülete

Az iskola a 90-es évek végén költözött ki az épületből, azóta visszatérő terv, hogy egyszer a város hasznosítja az ingatlant, az utolsó terv 2017-ben az volt, hogy könyvtár lesz belőle. 2020 van és nem lett. Az épület állapota pedig tovább romlik. *Jelenleg felsőbb bíróság-ügyileg az állam tulajdonában van.

Akit érdekel az épületek története, bátran böngéssze az Esztergom Anno helytörténeti oldalt a Facebook-on és az Interneten!

Kapcsolódó cikkek: 

 

Kommentek

h i r d e t é s