h i r d e t é s

Zuhanhat az olaj ára

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Zuhanhat az olaj ára

2022. július 05. - 12:45

A nyersolaj ára az év végére 65 dollárra, 2023 végére pedig 45 dollárra eshet, ha a keresletet megbénító recesszió következik be – figyelmeztet a Citigroup.

Forrás: Inter-American Development Bank

Ez a kilátás azon alapul, hogy az olajipari beruházások csökkennek, az OPEC+ tagországai pedig nem avatkoznak be – írják jelentésükben a Citi elemzői, Francesco Martoccia és Ed Morse. A Brent nyersolajjal jelenleg 113 dollár körüli hodónkénti áron közelében kereskednek.

Az olaj az ukrajnai inváziót követően szárnyalt, és a bankok most megpróbálják megrajzolni a 2023-ig tartó pályáját, miközben a központi bankok kamatemeléseket hajtanak végre, és a recessziós kockázatok egyre nőnek. A Citi elemzői a jelenlegi energiapiacot az 1970-es évek válságaihoz hasonlítják. Ugyanakkor a bank közgazdászai nem számítanak arra, hogy az USA recesszióba süllyed.

Az olaj esetében a történelmi bizonyítékok arra utalnak, hogy az olajkereslet csak a legsúlyosabb globális recessziókban válik negatívvá. Az olajárak azonban minden recesszióban nagyjából a határköltségig csökkennek” – írják friss jegyzetükben a Citi elemzői. (Bloomberg) / azuzlet.hu


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s