h i r d e t é s

"Zavarok az üzleti életben a társadalmi távolsagtartás miatt"

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

"Zavarok az üzleti életben a társadalmi távolsagtartás miatt"

2020. szeptember 25. - 16:26

 

Hogyan lehet régi és új adatok segítségével előrejelezni mely munkák kerülnek veszélybe a járvány okozta fizikai távolságtartás miatt? - érdekes tanulmányt publikált a CEU

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Kinek a munkáját veszélyezteti leginkább a koronavírus miatti gazdasági leállás? Mennyi bértámogatásra lenne szüksége a különböző típusú vállalkozásoknak a védekezéssel kapcsolatos korlátozások hatásainak kompenzálására? Hogyan jelezzünk előre egy hirtelen gazdasági visszaesés során, ha a hivatalos statisztikai adatgyűjtés túl lassú? Koren Miklós, a Közép-európai Egyetem (CEU) Közgazdaság tanszék professzora és Pető Rita, a Közgazdasági és Regionális Kutatási Központ (KRKK) tudományos munkatársa ezekre a kérdésekre ad választ tanulmányában, amely a PLoS ONE című rangos nemzetközi tudományos folyóiratban jelent meg szeptember 18-án. 

"A tanulmány kitűnő példája annak, hogyan segíti a közgazdasági elmélet a hagyományos statisztikai adatok és az újabb adatforrások kombinálása a válság megértését, és a jövő gazdasági trendjeinek előrejelzését"– mondta Koren Miklós. 

Az Egyesült Államokban dolgozó több mint 110 millió munkavállaló közül 2020 májusára minden nyolcadik elvesztette az állását. A legnagyobb leépítések azokban a szektorokban voltak, amelyek szinte teljesen leálltak a járvány miatt. Az éttermek bezártak, az emberek nem utaztak. Az alapvető élelmiszereket és gyógyszereket leszámítva a bevásárlások száma is drasztikusan visszaesett.  

Koren és Pető egy évtizedek óta sikerrel futó nagymintás kérdőíves adatfelvételre támaszkodott, hogy meghatározzák a legsérülékenyebb iparágakat, ahol a vevőkkel folytatott személyes kommunikáció a legfontosabb. Azt találták, hogy a kiskereskedelmi üzletek, alkotó, művészeti, szórakoztató tevékenységek, szállodák és éttermek esetében az alkalmazottak több mint 38%-ának olyan munkája van, amely gyakori személyes kommunikációt igényel. Eddig is ismert volt, hogy ezek a szektorok mennyire sérülékenyek, de a kutatás rámutatott a munkavállalók által tapasztalt nehézségek mértékére. 

Koren és Pető emellett a SafeGraph üzleti elemző cég adataira támaszkodott, hogy valós időben mérje fel a személyesen bonyolított tranzakciók számának drámai zuhanását. Az adatok számos okostelefonos appból gyűjtött anonimizált helymeghatározási információkból származnak. A vásárlói látogatások visszaesése azokban az iparágakban volt a legnagyobb, ahol a vevőkkel folytatott személyes kommunikáció a legfontosabb. Az egymást erősítő hatások következménye, hogy nagyon sok munkavállalót küldtek el, vagy kellett fizetés nélküli szabadságot kivenniük. A tanulmány számításai szerint a legsérülékenyebb szektorokban a cégeknek 126%-os bértámogatásra lenne szüksége minden dolgozójuk részére. 


 

Kommentek

h i r d e t é s