h i r d e t é s

Zárolhatják júniustól a figyelmetlen banki ügyfelek számláját

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Zárolhatják júniustól a figyelmetlen banki ügyfelek számláját

2019. március 22. - 14:34

A kép illusztráció! - Forrás: hvg.hu

Piaci tapasztalataink és a Magyar Nemzeti Bank felmérése is alátámasztja, hogy a bankok nem állnak jól a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényben (Pmt.) meghatározott átvilágítások elvégzésével, illetve az ehhez szükséges adatok beszerzésével. Ezeket minél előbb szükséges pótolni, mivel 2019. június 26-a után ezen ügyfelek tranzakcióit a szolgáltatók kötelesek lesznek megtagadni. - írtja a Portfolio

A Pmt., azaz a 2017. évi LIII. törvény értelmében a bankoknak teljes körű ügyfél átvilágítást kell végezniük mindazon ügyfelekre is, akikkel 2017. június 26. előtt kötöttek szerződést. Mivel a bankszektorban eddig is gyakran a szükségesnél több adatot kértek el szerződéskötéskor, így előfordul, hogy valamely bank megfelel az új szabályozás által előírt ügyfél-azonosítási előírásoknak, de többségében nem ez lesz a helyzet. Az érintett ügyfelek köre meglehetősen nagy, mivel a korábbi szabályok lazábbak voltak, így sok ügyfélnél hiányzik valamilyen nyilatkozat, adat vagy okmánymásolat, és ezeket pótolni kell.

Több szolgáltató már értesítette az érintett ügyfeleket, de még messze nem mindenki, ezért nem árt, ha az ügyfelek is odafigyelnek: aki több mint 2 éve nyitott számlát (vagy több mint 2 éve egyeztette bármi okból adatait bankjával) annak célszerű utánanéznie ennek a szolgáltatójánál. 

Az adategyeztetés elmulasztása miatt ugyanis a bank június 26. után kénytelen lesz megtagadni a tranzakciókat. Ebben az esetben se átutalni, se kártyával fizetni, se automatából pénzt felvenni nem lehet majd, ameddig a teljeskörű információk nem állnak a szolgáltatók rendelkezésére.

portfolio.hu


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s