fbpx Zakatol az EU déli tengelye | CIVILHETES

h i r d e t é s

Zakatol az EU déli tengelye

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Zakatol az EU déli tengelye

2021. november 27. - 11:02

 

Összehangolja Európa-politikáját Franciaország és Olaszország, amivel az Európai Unió második és harmadik legnépesebb és legnagyobb gazdasággal rendelkező országa. Ezzel kiegészül a korábban kötött francia-német megállapodás. 

A kép illusztráció! - Forrás: Yahoo News Singapore

Franciaország és Olaszország szerződést kötött kapcsolataik szorosabbra fűzéséről. A dokumentumot Rómában írta alá Emmanuel Macron francia elnök és Mario Draghi olasz kormányfő - írja az Euronews. Az olasz elnöki palota után Quirinalénak nevezett szerződés jelentőségét szakértők az 1963-ban Franciaország és Németország által kötött Élysée-szerződéshez hasonlítják.

"Ami a migrációt illeti, elismerjük, hogy szükség van olyan európai uniós politikára, amely kezeli a menedékkérők áradatának ügyét. Ennek a felelősség és a szolidaritás elvén kell alapulnia. Abban is elkötelezettek vagyunk, hogy megvédjük mezőgazdasági rendszereinket. Ebben is közös álláspontra jutottunk: ez rendkívül fontos ügy a két országnak" - mondta Mario Draghi.

A kapcsolatok szorosabbra fűzéséről 2017-ben kezdődtek meg a tárgyalások, de az olasz kormányváltás – az Öt Csillag Mozgalom és a Liga koalíciója - miatt megfeneklettek. "Közös az elhivatottságunk olyan nagy európai projektek ügyekben is, mint a hidrogén, a felhőszolgáltatás vagy az űrkutatás. Reggel fontos megállapodást kötöttünk az űrről, ez új lendületet ad az iparágnak, amely annyira fontos a vállalkozásaink számára, polgári és katonai területen is” - mondta Emanuel Macron. (Napi.hu)


 

h i r d e t é s