fbpx Von der Leyen: Utánajárunk minden korrupciós esetnek | CIVILHETES

h i r d e t é s

Von der Leyen: Utánajárunk minden korrupciós esetnek

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Von der Leyen: Utánajárunk minden korrupciós esetnek

2021. szeptember 15. - 17:46

 

Párbeszédet, ugyanakkor határozott fellépést ígért a jogállamisági értékeket romboló tagállamoknak az Európai Bizottság elnöke az EU helyzetét értékelő beszédében. Leszögezte azt is, hogy mindent meg fognak tenni a közösségi költségvetés megóvásáért, a pénzek “nem tűnhetnek el sötét csatornákon keresztül”.

Ursula von der Leyen - Fotó: EU COMMISSION/POOL / Anadolu Agency / AFP

Az Európai Parlamentben tartott egyórás beszédében von der Leyen értékelte az elmúlt egy évet, és elmondta, hogy az általa vezetett testület milyen tervekkel vág neki a következő hónapoknak. Felszólalása végén beszélt a demokratikus értékek és a jogállamiság védelmének fontosságáról, megjegyezve, hogy néhány tagállamban aggasztó fejlemények tapasztalhatók. Minden ország vállalta a közös európai értékek betartását, amikor az EU tagja lett. Azok is a szabadságot akarták, akik a vasfüggönyt lebontották, és “ezeket az értékeket meg fogjuk védeni”, szögezte le. Külön kiemelte, hogy az Európai Unió Bíróságának ítéleteit végre kell hajtani, és mindenütt biztosítani kell az igazságszolgáltatás függetlenségét. A jogszabályok betartatásáért felelős Európai Bizottság párbeszédet folytat az uniós normák érvényesítésétől, de a dialógusnak célja van, és ha nem hoz eredményt, akkor a testület nem habozik bevetni a rendelkezésére álló eszközöket, tette világossá Ursula von der Leyen országok megnevezése nélkül. Külön kiemelte, hogy az EU költségvetését meg kell óvni, el kell érni, hogy “minden euró és cent” oda kerüljön, ahová való, a büdzséből származó pénzeket a jogállamisági értékek szem előtt tartásával kell elkölteni. A támogatások “nem tűnhetnek el sötét csatornákon keresztül”, hangsúlyozta, hozzátéve: a “nagy pénzekkel kegyeket lehet vásárolni, és a demokratikus alapszabályokat a fejük tetejére állítani, ezért utánajárunk minden korrupciós esetnek”.

A bizottsági elnök bejelentette, hogy hamarosan törvényjavaslatot fognak benyújtani a médiaszabadság garantálására az EU-ban. "Meg kell állítani azokat, akik a sajtó szabadságát fenyegetik", szögezte le, majd név szerint is megemlítette az európai újságírókat, akik az életüket áldozták azért, hogy az emberek információhoz, megfelelő tájékoztatáshoz jussanak.

Ursula von der Leyen hosszan beszélt a koronavírus-járvány kezeléséről és úgy ítélte meg, hogy a tagállamok jól döntöttek, amikor közös cselekvésre szánták el magukat, de a Covid-19 maratonnak még nincs vége. Az EU megerősíti a felkészültségét a lehetséges újabb pandémiákra, biztosítja a kontinens vakcina szükségletét és jövőre 200 millió adag oltóanyagot adományoz a rászoruló harmadik országoknak.
A bizottsági elnök méltatta a járvány utáni helyreállítást célzó brüsszeli erőfeszítéseket, a hitelfelvételből finanszírozott 800 milliárd eurós gazdaságélénkítési csomagot és bejelentette, hogy 2023-ra megállapodást vár az EU gazdaságpolitikai kormányzására vonatkozó előírásokról.

A politikus sürgette a tagállamokat és az Európai Parlamentet, hogy minél előbb fogadják el az Unió zéró károsanyag-kibocsátását biztosító jogszabályi javaslatokat. Ugyancsak szorgalmazta, hogy a törvényhozók végre jussanak közös álláspontra az EU migrációs politikájáról. "Az európaiak nagy része egyetért azzal, hogy meg kell szüntetni az irreguláris migrációt, de azzal is, hogy akiknek menekülniük kell, azoknak segítsünk", fogalmazott.

A bizottsági elnök részletesen taglalta az európaiakat próbára tévő nemzetközi versenyt és geopolitikai kihívásokat. Úgy vélte, hogy az Uniónak többet kell tennie a stabilitás megőrzéséért, illetve megteremtéséért a szomszédságában és más régiókban. A diplomáciát össze kell kötni a katonai jelenléttel, ennek érdekében le kell fektetni az európai védelempolitikai unió alapjait. Von der Leyen egy közös hírszerzési központ létrehozását is javasolta, és bejelentette, hogy kidolgoznak egy kiberbiztonságra vonatkozó jogszabályt is. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s