h i r d e t é s

Vízágyúkkal oszlatták Minszkben a rendőrök a Lukasenka ellen tüntetőket, többen megsérültek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Vízágyúkkal oszlatták Minszkben a rendőrök a Lukasenka ellen tüntetőket, többen megsérültek

2020. szeptember 24. - 06:10

 

Adminisztratív eljárást rendelt el a belügy, miután titkosan, zárt ajtók mögött tett esküt a vitatott körülmények között megválasztott elnök.

Oszlatás Minszkben 2020. szeptember 23-án - Fotó: Mikhail Voskresenskiy / Sputnik/AFP

Vízágyúkkal oszlatta szét a fehérorosz rendőrség szerda este Minszkben az Aljakszandr Lukasenka elnök aznapi váratlan beiktatása ellen tüntető tömeget. A vízágyúk bevetésekor többen megsérültek – jelentette az Interfax orosz hírügynökség.    

Külföldi tudósítók és szemtanúk elmondása szerint a főváros központjában, a Győzelem terén összegyűlt többezres tömeg oszlatásakor csuklyás rohamrendőrök többtucatnyi embert őrizetbe vettek, majd rabszállítókba tuszkoltak.

A vízágyúk bevetését a fehérorosz belügyminisztérium minszki főosztályának szóvivője is megerősítette. Natalja Hanuszevics elmondta, hogy adminisztratív eljárás keretében legalább tíz embert őrizetbe vettek.

A 26 évi elnökség után a lemondását sürgető felszólításokról tudomást sem véve Lukasenka a törvények szerint előírt október 9-i dátum helyett már szerdán letetette a hivatali esküt. A szertartás általában fontos állami eseményként nagy nyilvánosságot kap, most zárt ajtók mögött történt, több száz ember jelenlétében. Külföldi vendégeket nem hívtak meg.

Fehéroroszországban a vitatott tisztaságú augusztus 9-i elnökválasztás óta  tüntetnek, amelyen Lukasenkát hirdette ki hatodszor is győztesnek a központi választási bizottság, a szavazatok több mint 80 százalékával.

Az ellenzék nem ismeri el Lukasenka győzelmét. Szerda este tiltakozók ezrei meneteltek az utcákon az ellenzék vörös-fehér zászlóival, az elhaladó autók szolidaritásuk jeleként dudáltak. Az egyik transzparensen az állt: 

"Ha 80 százaléka van, miért fél tőlünk?"

A tiltakozók korábban kezdtek el gyülekezni városszerte kisebb csoportokban. – „Szása, gyere ki, gratulálni akarunk” – skandálták egyesek az elnököt becézett keresztnevén szólítva. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s