h i r d e t é s

Visszavonná a CEU-t elüldőző rendelkezést a kormány

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Visszavonná a CEU-t elüldőző rendelkezést a kormány

2021. április 19. - 18:15

 

De lehet, hogy már késő.

Forrás: Central European University

Szombaton a parlament.hu-n megjelent egy Palkovics László miniszter által jegyzett törvénytervezetet, amely megszüntetné azt a külföldi egyetemekre vonatkozó követelményt, amely miatt a CEU külföldi diplomát adó képzései elhagyták Magyarországot.

Az új törvénnyel a kormány törölné a konfliktust kiváltó követelményt, amely szerint "az a külföldi egyetem működhet Magyarországon, amely „a székhelye szerinti országban működő, és ott ténylegesen felsőoktatási képzést folytató államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősül” - írja a törvénytervezetet kiszúró hvg.hu.

A CEU-nak korábban nem volt kampusza az Egyesült Államokban, mikor azonban az új törvény ezt megkövetelte, az egyetem New York államban létesített egy egységet. Csakhogy a magyar kormány szerint az egyetem nem végzett tényleges oktatási tevékenységet, ezért a CEU amerikai végzettséget adó képzéseinek távoznia kellett.

Az Európai Bíróság 2020 őszén megállapította, hogy az intézkedés nem egyeztethető össze az uniós joggal. A törvény a testület szerint sértette a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságát, a belső piaci szolgáltatásokról szóló uniós irányelvet, a tudományos élet szabadságára, az oktatási intézmény alapításához való jogra, továbbá a vállalkozás szabadságára vonatkozó EU-s rendelkezéseket.

A bíróság szerint önkényes diszkrimináció történt, és nem is engedtek a magyar kormány érvelésének, megjegyezve, hogy a magyarországi képzés színvonala, amelynek védelmére hivatkoztak, egyáltalán nem függ az anyaországbeli működéstől.

A friss javaslat szerint az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívüli székhelyű felsőoktatási intézmény akkor folytathat itt oklevelet adó képzési tevékenységet, ha Magyarország és a külföldi intézmény székhelye szerinti állam kormánya által kötött nemzetközi szerződésben szerepel, és képzése a magyar felsőoktatási intézmények képzésével egyenértékű. Ilyenkor a felsőoktatási intézmény székhelye szerinti államban elismert végzettséget tanúsító oklevelek és fokozatok adhatóak, az oktató és kutató munkára, az intézmény működésére az intézmény székhelye szerinti állam előírásait kell alkalmazni.

A javaslatban szereplő indoklás szerint a bajor jogot vették alapul, és tájékoztatták az Európai Bizottságot a módosításról, amely nem emelt kifogást. Emiatt a miniszter szerint a törvénytervezet "minden további próbát kiáll majd".

Ha a javaslatot elfogadják, azzal újra megteremtődhet a CEU magyarországi működésének jogi feltétele. A kérdés csak az, hogy az amerikai képesítést adó részleg vissza akar-e térni Bécsből, ahol tárt karokkal fogadták az egyetemet. (MTI) / Portfolio


 

Kommentek

h i r d e t é s