h i r d e t é s

Visszatérhetnek a gyógyításba a 65 év felettiek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Visszatérhetnek a gyógyításba a 65 év felettiek

2020. július 25. - 06:30

 

Újra személyesen fogadhatják a betegeket a 65 évesnél idősebb orvosok

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (j), mellette Kovács Gábor, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója az intézetben tartott sajtótájékoztató előtt 2020. május 20-án. - Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A higiénés szabályok fokozott betartása mellett már biztonsággal visszatérhetnek a korábban a sérülékeny csoportba tartozó orvosok, ápolók, nővérek az egészségügyi ellátásba. Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter ugyanis pénteken visszavonta a 65 év feletti egészségügyi dolgozók közvetlen egészségügyi betegellátás alóli mentesítésére vonatkozó utasításokat - közölte az emberi erőforrás tárca.

Március közepén - a kialakult járványügyi helyzetre tekintettel - a miniszter arra kérte az egészségügyi szolgáltatókat, hogy a 65 év feletti orvosok és szakdolgozók ne találkozzanak személyesen betegekkel. A háziorvosok és az egészségügyi dolgozók egészségének megőrzése érdekében csökkenteni kellett az orvos-betegtalálkozók számát és így előtérbe került a távkonzultáció - idézi fel az előzményeket az Emmi közleménye.

Az egészségügyi szolgáltatóknak azt is fel kellett mérniük, hogy hány olyan krónikus betegséggel élő, 65 évnél fiatalabb dolgozójuk van, akikre a koronavírus szintén fokozottan veszélyes lehet.

A személyes betegellátás alól felmentett orvosok és szakdolgozók telefonon vagy elektronikus csatornákon vették fel a betegek kórelőzményét, tanácsot adtak, illetve e-receptet rendeltek.

Mint írják, a meghozott intézkedéseknek és a lakosság fegyelmezettségének köszönhetően május 4-e óta fokozatosan újraindulhattak az egészségügyi ellátások, és a higiénés szabályok fokozott betartása mellett már biztonsággal visszatérhetnek a korábban a sérülékeny csoportba tartozó orvosok, ápolók, nővérek. A közlemény szerint az egészségügy továbbra is számít a 65 év feletti orvosok és szakdolgozók fegyelmezett együttműködésére és elkötelezett munkájára. (napi.hu)


 

h i r d e t é s