fbpx Visszatér a fülledt és a zivatarokkal tarkított idő | CIVILHETES

h i r d e t é s

Visszatér a fülledt és a zivatarokkal tarkított idő

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Visszatér a fülledt és a zivatarokkal tarkított idő

2017. május 11. - 06:47

 

Csütörtökön a hűvös reggelt követően gyorsan melegszik a levegő, a megnövekvő gomolyfelhőzetből elszórtan záporokra is számíthatunk. - írja az Időjárás.hu.

A hét során a melegedéssel együtt a fülledtség is visszatér, ismét sokfelé alakul ki zápor, illetve zivatar, amiket esetenként felhőszakadás, jégeső is kísérhet!

Délelőtt a Tiszántúlon továbbra is erősen felhős, vagy borult lesz az ég, máshol jellemzően fátyolfelhők szűrik majd a többórás napsütést. Csapadék nem várható.

Délután tovább vastagszik a fátyolfelhőzet, emellett több helyen gomolyfelhő-képződésre is számíthatunk. Elszórtan valószínű futó zápor.

A Dunántúlon több helyen megerősödik a délnyugati szél, délután 17, 23 fok közé melegszik a levegő.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön sem kell frontoktól tartani, a nap azonban még mindig nagyon hűvösen indul, így a reggeli órákban az ízületi problémákkal élők továbbra is számíthatnak kopásos jellegű tüneteik felerősödésére. - írja a meteoklinika.hu.

A fájdalom enyhítése érdekében ajánlott már előző este csalánleveles borogatást alkalmazni az érintett területeken.

Napközben aztán gyorsan felmelegszik a levegő, a nagy napi (közel 15 fokos) hőingás pedig erősen igénybe veszi szervezetet. Az arra hajlamosaknál gyakoribbá és hirtelen jellegűvé válik a vérnyomás-ingadozás, akár szédülés, rosszullét is jelentkezhet.  A keringési- és vérnyomás problémákkal küzdők igyekezzenek kerülni a stresszes helyzeteket, illetve a nagy megterheléssel járó fizikai munkát.

Míg a szélre érzékenyek keleten továbbra sem kell intenzív tünetekre számítaniuk, addig nyugaton ismét sokan tapasztalhatják, hogy ingerültebbek, ingerlékenyebbek a megszokottnál, sőt, egyeseknél fejfájás is felléphet. Amennyiben az érintettek csoportjába tartozik, igyon meg napközben 1-2 csésze citromfű teát, amely sokat segíthet nem csak az idegi feszültség csökkentésében, de az esetleges fejfájást is mérsékelheti. Ezen kívül a sok napsütés is pozitívan befolyásolja a hangulatot, valamint közérzetet.

A nap során változékony időre kell készülni: a hűvös reggelt követően délután már kora nyárias hőmérsékletekre lehet számítani, réteges öltözetben ajánlott elindulni otthonról. Emellett az északi tájakon az esernyőre is szükség lehet.

Az allergén növények közül továbbra is a pázsitfűfélék pollenjei okozzák a legtöbb panaszt, de helyenként az eperfa-, valamint a diófélék pollenkoncentrációja is elérheti a tüneteket okozó szintet. Az érintettek lehetőleg mérsékeljék a tejtermékek fogyasztását, illetve mossanak gyakrabban hajat.

Ajánlott figyelembe venni, hogy a nyugati tájakon az erős oldalszél jelentősen rontja az autó menetstabilitását, illetve gyakran a napsütés is zavaró lehet. A figyelmetlen és ingerlékeny sofőrök tovább növelik a balesetveszélyt, legyen a szokásosnál is körültekintőbb a közlekedés során! 

 

meteoklinika.hu / idojaras.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s