h i r d e t é s

Viktor Janukovics letartóztatását rendelte el az urán bíróság

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Viktor Janukovics letartóztatását rendelte el az urán bíróság

2022. május 24. - 11:15

Távollépében letartóztatást rendelt el az ukrán bíróság Viktor Janukovics ellen árulás miatt. Csakhogy a volt ukrán elnök a 2014 óta Oroszországban bujkál. 

Viktor Janukovics - Forrás: SEFA KARACAN/AFP

A vád szerint Janukovics 2010-ben aláírt egy olyan egyezményt, ami meghosszabbította az oroszok bérleti jogát a Krím-félsziget haditengerészeti létesítményeire. A Harkivi Paktumként ismerté vált szerződés lehetővé tette, hogy Oroszország Szevasztopolban állomásoztathassa a Fekete-tengeri flottáját.

Az ukrán ügyészség szerint ez a paktum tette lehetővé, hogy az oroszok el tudták foglalni 2014-ben a Krím-félszigetet. A vád szerint a volt elnök megsértette az ukrán alkotmányt, mivel nem biztosította az ország szuverenitását, területi integritását, valamint Ukrajna gazdasági és biztonsági érdekeivel szemben segített egy másik országot.

Janukovics a 2014-es tüntetések idején menekült el Ukrajnából. Már akkor is kapott távollétében 13 év börtönt árulásért, amire Vlagyimir Putyinnak írt levél volt a bizonyíték, amiben katonai és rendőri segítséget kért az orosz elnöktől 2014. március 1-jén. (Reuters) / 444.hu / msn.com


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s