fbpx Vigyázzon, ha ilyen emailt kap, semmiképpen se nyissa meg, mert ellopják az adatait | CIVILHETES

h i r d e t é s

Vigyázzon, ha ilyen emailt kap, semmiképpen se nyissa meg, mert ellopják az adatait

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Vigyázzon, ha ilyen emailt kap, semmiképpen se nyissa meg, mert ellopják az adatait

2017. május 04. - 14:28

 

Vigyázzon, ha ilyen emailt kap, semmiképpen se nyissa meg, mert ellopják az adatait. Támadás érte a Gmail-felhasználókat. Az interneten futótűzként terjed egy Google Docsot érintő hatalmas adathalász akció. - írja a faktor.hu.

Forrás: pixabay.com

A felhasználók először a Twitteren jelentették, hogy olyan emaileket kaptak, amelyek a megtévesztésig hasonlítanak egy Google Docs-meghívóra.

A meghívó ráadásul ismerőstől érkezik. Amikor a felhasználók rákattintanak a fájlra vagy linkre, egy olyan oldalra kerülnek, amely úgy néz ki, mint a Google Docs, de a program további spameket küld ki az ismerősöknek.

Ezt a fajta támadást adathalászatnak hívják, mert a kattintással a támadó minden adatunkhoz hozzáfér. Ilyenkor érzékeny adatok is a hackerek kezébe kerülhetnek, mint a hitelkártyaadataink vagy a jelszavaink.

Ha Ön is hasonló levelet kap, semmiképp se nyissa meg. Ha pedig biztosra akar menni, akkor ma az összes Google Docs-meghívással legyen gyanakvó.

Ha mégis rákattintott, ezt kell tennie:

  • Menjen a Google-fiókájra, egészen pontosan ide, ahol szabályozni tudja, milyen engedélyeket adott az adataihoz való hozzáférésre.
  • Ha lát olyan alkalmaást, amelynek Google Dzocs a neve, kattintson rá, és vonja vissza az engedélyt.
  • Változtassa meg fiókja jelszavát.
  • Engedélyezze a kétszintű autentikációt, hogy még nagyobb biztonságban legyen a fiókja. Ezt itt tudja megtenni, lépésről lépésre végigvezetik. 

A Google Docs a mai támadás ellenére biztonságos, magát a szolgáltatást nem érinti, csak az email olyan, mintha a Google Docsból küldték volna.

Közben emiatt a Google a Gmailben kiadott egy frissítést az Android-felhasználóknak, amelyben pont az adathalászat ellen tudnak hatékonyabban védekezni.

Amikor gyanús emailre kattint a felhasználó, a levelezőprogram felugró ablakban figyelmeztet arra, hogy a meglátogatni kívánt oldal veszélyes lehet. A felhasználó persze dönthet úgy, hogy nem törődik a figyelmeztetéssel, és továbblép az oldalra, de legalább tudni fogja, hogy kockázatos.

A Google tájékoztatása szerint ez a funkció a következő napokban mindenkinek elérhető lesz. Az azonban még nem derült ki, hogy a többi operációs rendszerre mikor jön

– írja az Index.

 faktor.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s