h i r d e t é s

Videót tettek közzé a fekete férfi lelövéséről, Minneapolisban lemondott a rendőrfőnök is

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Videót tettek közzé a fekete férfi lelövéséről, Minneapolisban lemondott a rendőrfőnök is

2021. április 14. - 07:24

 

A sokkolója helyet véletlenül a lőfegyverét használta vasárnap az a rendőr, aki egy igazoltatást követően lelőtt egy fekete bőrű fiatalt Minnesotában

Forrás: KMOV St. Louis / YouTube

Újabb zavargások törtek ki kedden Minneapolisban, miután a hatósági erőszak miatt tiltakozók nem vettek tudomást a tegnap elrendelt kijárási tilalomról és összecsaptak a rendőrökkel. 

A hatóságok megpróbálták feloszlatni a tüntetést, de a demonstrálók ellenszegültek, kövekkel és palackokkal kezdték dobálni az egyenruhásokat, több rendőr is megsérült.

"Hónapok óta azt mondjuk, hogy a garázda viselkedést nem fogjuk tolerálni. És sajnos ma ezzel találkoztunk" – fogalmazott sajtótájékoztatóján Booker Hodges, a minnesotai közbiztonsági minisztérium szóvivője. A rendbontók üzleteket fosztottak ki, egyet fel is gyújtottak. Beszámolók szerint a boltok tulajdonosai fegyverrel a kezükben álltak őrt, hogy elrettentsék a garázdákat. A rendőrség mintegy negyven embert letartóztatott, volt, akinél lőfegyvert is találtak.

Az amerikai sajtót közben bejárta az a videó, amely a lelőtt 20 éves fiatal igazoltatása közben készült. Daunte Wrightot lejárt rendszáma miatt állították meg a rendőrök egy lámpánál. A férfi a barátnőjével ült a kocsiban, úton a bátyjához. Kiderült, hogy elfogatóparancs van érvényben ellene. Emiatt megpróbálták őrizetbe venni, amiről testkamerás felvétel készült. Daunte Wright  telefonon hívta az édesanyját, a rendőrök viszont felszólították, hogy bontsa a vonalat, és szálljon ki a kocsiból. Ezt a férfi végül meg is tette, amikor azonban megbilincselték volna, újra kocsiba vágta magát. Azután lőttek rá, hogy többszöri felszólításra sem volt hajlandó újra kiszállni. Sérülten hajtott el, a lövések helyszínétől néhány utcára egy fának ütközött. A kocsijában halt meg.

Az esetről készült videó tanúsága szerint a lövést leadó rendőr azt hitte, nem a lőfegyvere, hanem egy sokkoló van a kezében.  A következő felvétel megtekintését csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk. 

Közben nyilvánosságra hozták a rendőr nevét, aki lelőtte a fekete férfit. Kimberly A. Potter 25 éve n át dolgozott a helyi rendőrségnél, visszaadta jelvényét. Beadta a lemondását a város rendőrfőnöke, Tim Gannom is is. Mike Elliott polgármester azt mondta, teljes mértékben támogatja felmentésüket.

"Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a szakmánkban olyan hibákat kövessünk el, amelyek más emberek életébe kerülnek" – jelentette ki a város első embere. Azé a városé, ahol  tavaly egy másik rendőri intézkedés során meghalt a szintén fekete bőrű George Floyd, ami miatt akkor országos tiltakozóhullám indult el az Egyesült Államokban. Az ügyben emberöléssel megvádolt rendőr, Derek Chauvin pere jelenleg is zajlik Minneapolisban. (Index.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s