h i r d e t é s

Varga Mihály 1148 ellenzéki javaslatot söpört félre

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Varga Mihály 1148 ellenzéki javaslatot söpört félre

2021. május 26. - 10:03

 

A pénzügyminiszter ígérete szerint jövőre (azaz a választás évében) mindenképp megőrzik „az adócsökkentéseket, a családtámogatásokat és a többletforrásokat”.

A kép illusztráció! - Forrás: Varga Mihály Facebook oldala

Az ellenzék 1148 módosító javaslatot nyújtott be a jövő évi költségvetéshez; ezek több száz milliárd forinttal borítanák fel a büdzsé egyensúlyát, vagy adóemeléshez, elvonásokhoz vezetnének – jelentette ki Facebook-oldalán az Országgyűlésben ezekben a napokban zajló vitáról Varga Mihály pénzügyminiszter.

Közölte, hogy a két kormánypárt, a Fidesz és a KDNP frakcióvezetőivel, Kocsis Mátéval és Simicskó Istvánnal egyetértenek abban, hogy az adócsökkentéseket, a családtámogatásokat és a többletforrásokat meg kell őrizni, és vissza kell térni a hiány- és adósságcsökkentő pályára.

Amint arról a Népszava korábban beszámolt, Varga Mihály a 2022-es költségvetés tervezetét május elején nyújtotta be a parlamentnek. A 28 662 milliárd forintos főösszegű büdzsé jövőre magas, 3152 milliárd forintos hiánnyal kalkulál. Ez a jövőre várható GDP 5,9 százaléka, s ilyen magas hiány mellett az sem meglepő, hogy az államadósság GDP arányos mértéke 79,9 százalékról csak 79,3 százalékra csökken.

A gazdaság újraindítására kormány 7300 milliárd forintot akar költeni, jövőre Paks2-re már 270 milliárdot különítettek a gazdaság-újraindítási kiadások között, egyéb, közelebbről meg nem nevezett beruházásokra pedig 550 milliárdot költenének.

A javaslat, amelynek vitája most pénteken zárul, gyors, 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel, 3 százalékos inflációval, javuló foglakoztatással, 7,7 százalékkal emelkedő nettó és bruttó bérekkel számol. A 2022-es költségvetés végszavazása az Országgyűlésben június 11-én vagy 14-én várható. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s