h i r d e t é s

Varga Judit reméli, nem lesz szükség a második hullám miatt rendkívüli jogrendre

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Varga Judit reméli, nem lesz szükség a második hullám miatt rendkívüli jogrendre

2020. szeptember 26. - 06:37

 

Varga Judit szerint tavasszal a jogrendszert is fel tudták készíteni a koronavírus-járvány második hullámára, így valószínűleg nem lesz szükség ősszel rendkívüli jogrendre. Az igazságügyi miniszter erről az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt.

Varga Judit, igazságügyi miniszter - Forrás: YoutTube/ECHO Tv

Arra a kérdésre, hogy lehet-e szükség kijárási korlátozásra, a miniszter azt válaszolta, hogy annak esetleges bevezetését nagyon meg kell fontolni, és figyelni kell, hogy a magyar emberek mit támogatnak. A miniszter hozzátette: azt kérik az állampolgároktól, hogy tartsák be a járványügyi korlátozásokat, hogy ne súlyosbodjon a helyzet.

A miniszter megismételte Orbán Viktor miniszterelnök korábbi kijelentését, amely szerint Ausztria jó példa, jó ökölszabály a magyar járványügyi intézkedések számára. Figyeljük az osztrák intézkedéseket, de nem szolgamód követjük a példájukat – mondta Varga Judit, hozzátéve: minden kormánynak a saját felelőssége, hogy hogyan dönt. A miniszter hangsúlyozta: a kormány azt reméli, nem lesz szükség rendkívüli jogrendre.

Az Európai Bizottság szerdán bemutatott új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagjáról Varga Judit elmondta: a kormány számára vörös vonal, hogy Magyarország soha nem fogja elfogadni a kötelező kvótát. A javaslatnak van egy reménykeltő tónusa, amely azt jelzi, hogy olyan dolgokról tudunk beszélni, ami pár éve még elképzelhetetlen volt, például arról, hogyan tudjuk hazaküldeni az érkezőket, de tartalmilag az áttörés elmaradt – mondta Varga Judit, megismételve a miniszterelnök korábbi kijelentését, amely szerint hazánk nem menedzselni szeretné a migrációt, hanem megállítani.

A kvótarendszer meghívólevél, és minden országnak jól felfogott, szuverén érdeke van az Unión belül, amit az adott ország kormányának képviselnie kell az uniós fórumokon – tette hozzá a miniszter.

Varga Judit kérdésre válaszolva elmondta: az Európai Bizottság jogállamisági jelentésével kapcsolatban semmi jóra nem számít. 

Úgy fogalmazott: erős forráskritika alá fogják vetni, hogy mire alapozza az Európai Bizottság megállapításait, és összevetik a 27 tagországról szóló jelentést, hogy megvizsgálják a kettős mérce létét. A miniszter hangsúlyozta: semmilyen pénzügyi kapocs nincs a jogállamiság helyzete és az uniós pénzügyi érdekeit védő rezsim között a júniusi EU-csúcson elfogadott határozat szerint. (atv.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s