h i r d e t é s

Van esély a rendezett politikai váltásra Fehéroroszországban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Van esély a rendezett politikai váltásra Fehéroroszországban

2020. szeptember 03. - 06:55

 

Fehéroroszországban új pártot alapítanak a korábban legnépszerűbb ellenzéki elnökjelölt hívei Együtt néven. Ilyash György, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint nő az esély a rendszerváltozásra Minszkben.

A kép illusztráció! - Forrás: CNN.com

Miután Aljakszandr Lukasenka elnök hétfőn napközben arról beszélt, hogy az ország új alkotmányában változtatni kell a "bizonyos mértékben" tekintélyelvű fehérorosz társadalmi rendszeren, az új alaptörvényt népszavazásra kell bocsátani, elfogadása után pedig lehetséges, hogy választásokat tartanak, az ellenzék új párt alapítását jelentette be. Videóüzenetében Marija Kolesznyikova, a korábban legnépszerűbb ellenzéki elnökjelölt, Viktor Babariko üzletember stábjának tagja jelentette be, hogy Vmesztyie, vagyis Együtt néven új párt alapításába kezdenek, hogy együtt küzdjenek tovább maguk és országuk függetlenségéért.

Ilyash György, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint komoly esély van most a politikai rendszerváltásra Fehéroroszországban, miután egyetértés alakult ki a kérdésben a nemzetközi közösség tagjai, így a nyugati államok és Oroszország között.

"Szinte száz százalék, hogy a politikai rendszer megváltoztatására sor kerül a közeljövőben. Nehezebb ügy azt előre jelezni, hogy ez mennyi időn belül és milyen körülmények között zajlik le" - mondta a kutató az InfoRádiónak. Azt pozitívnak tartotta, hogy Lukasenka elnök részéről is elhangzottak olyan javaslatok, amelyek a rendezett politikai váltást tennék lehetővé.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tegnap, a Nemzetközi Kapcsolatok Moszkvai Állami Egyetemének tanévnyitóján azt mondta, a fehéroroszoknak nincs szükségük külső közvetítőkre a belső viszonyaik rendezéséhez. Az orosz külügyminiszter hozzátette azonban, hogy az alkotmányreformra azért is szükség van, mert hozzásegít a kialakult helyzet rendezéséhez azzal, hogy megnyitja a párbeszédet a hatóságok és a civil társadalom között.

Szergej Lavrov szerdán fogadja fehérorosz hivatali partnerét, akivel a két ország államfőinek két héten belül esedékes moszkvai találkozóját készítik elő. (infostart.hu)

 


 

Kommentek

h i r d e t é s