fbpx Van egy kép, amely mindent elárul a magyar választási rendszer igazságtalanságáról | CIVILHETES

h i r d e t é s

Van egy kép, amely mindent elárul a magyar választási rendszer igazságtalanságáról

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Van egy kép, amely mindent elárul a magyar választási rendszer igazságtalanságáról

2018. április 17. - 06:55

 

Hétfőn a Euronews írt egy cikket és készített egy összehasonlító grafikont arról, hogy egy-egy országban hogyan aránylik a választásokon szerzett voksok száma a képviselői mandátumok számához. 

Forrás: hu.euronews.com

Kiderül belőle, hogy a győztest sehol máshol nem jutalmazza olyan bőkezűen a törvény, mint Magyarországon. Franciaországban is működik a győzteskompenzáció, amely kedvez a nagy pártoknak és sújtja a kisebbeket, de amíg a Fidesz-KDNP itt a szavazatok 49 százalékával kétharmados többsége lehet az Országgyűlésben, Emmanuel Macron elnök pártjának a szavazatok 43,06 százalékával a mandátumok 54,35 százalékát szerezte meg. 

A Euronews a részletekbe menően leírja, hogy ebből a szempontból legigazságosabb Hollandiától és Ausztriától Németországon át Spanyolországig hogy néz ki a helyzet, de a lényeget egy pillantással le lehet szűrni a grafikonból. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter villantott egyet a kaján kijelentéssel, hogy a Fidesz Nagy-Britanniában a szavazatok 85 százalékával nyert volna, ami igaz is – Nagy-Britanniában pártlistára nem, csak egyéni jelöltekre lehet szavazni, a győztes mindent visz elve érvényesül, a magyar kormánypárt pedig a 106 egyéni választókerületből 91-et vitt az április 8-i parlamenti választásokon – de még ott sem torzít annyira a rendszer, mint Magyarországon a egyfordulós megméretés bevezetése és a választókerületek átrajzolása után. (168ora.hu)


 

h i r d e t é s