h i r d e t é s

Van, ahol szennyezőbb a villanyautó

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Van, ahol szennyezőbb a villanyautó

2021. november 11. - 08:15

A globális felmelegedés ellen harcolnak ugyan az elektromos autókkal, egyes helyeken mégis szennyezőbbek benzinmotoros társaiknál.

Európában, ahol a leggyorsabban nőnek az elektromosautó-eladások, például Lengyelországban és Koszóban több szén-dioxidot generálnak, mivel az elektromos energia többségét szénfűtésű erőművekből nyerik – írja tanulmányában a Radiant Energy Group.

A szénmegtakarítás attól függ, mivel fűtik az erőműveket, illetve attól is, hogy a nap mely időszakában töltik ezeket a gépkocsikat. A legjobb Svájcban a helyzet, ahol atom- és vízi erőművek biztosítják az elektromos áramot, itt 100 százalék a szénmegtakarítás, utána következik Norvégia 98, Franciaország 96, Svédország 95 és Ausztria 93 százalék szénmegtakarítással a benzinmotoros gépkocsikhoz képest.

Az utolsó helyen áll Ciprus 4 százalékkal, előtte van Szerbia 15 és Hollandia 37 százalékkal. Az elektromos gépkocsik legnagyobb európai gyártója, Németország 55 százalékos megtakarítást ért el a REG tanulmánya szerint.

Németországban és Spanyolországban azonban, ahol a nap- és a szélenergia-termelésbe hatalmas összegeket fektettek, a megújuló energiaforrások tárolásának hiánya azt jelenti, hogy a közlekedésből fakadó szénmegtakarítás erősen függ attól, a nap mely időszakában töltik fel ezen gépkocsikat. Ha délután, amikor a napsugárzás és a szél erőteljes, 16-18 százalékkal több szenet lehet megtakarítani, mint éjszaka, amikor az elektromos hálózatok gáz- vagy szénerőmű által működnek.

A Glasgow-ban zajló ENSZ-klímakonferenciához időzített elemzés készítői arra figyelmeztetnek, az autóipar kibocsátáscsökkentésre irányuló képességétől függ, hogy jobb módokat találjanak az elektromos hálózatok szénmentesítésére, a megújuló energia tárolására, amely kihívással még számos európai országnak szembe kell néznie. (MTI) / vezess.hu


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky